Uklonjen strop bazilike u Palmotićevoj oštećen u potresu

28.09.2021.

12:35

Autor: Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Bazilika Srca Isusova u Palmotićevoj ulici

Bazilika Srca Isusova u Palmotićevoj ulici

Foto: Sanjin Strukic/Dnevnik / PIXSELL/HRT

U potresu koji je prije godinu i pol pogodio Zagreb teško je oštećena bazilika Srca Isusova u Palmotićevoj ulici. Preostali dio oštećenog svoda danas se sanirao, miniranjem. Četiri stotine manjih eksplozija odjeknulo je iz rupa u koje je umetnut eksploziv.

Složenu operaciju miniranja izvela je specijalizirana tvrtka, uz pomoć civilne zaštite, vatrogasaca, hitne pomoći, policije i gradskih komunalnih službi.

- Eksplozija je bila kao rafalna paljba. Ništa glasnije nije bilo ni nikakvih dodatnih vibracija prilikom pada te količine jer su ispod postavljene automobilske i kamionske gume na koje je navezena dodatno šuta da smanji vibracije prilikom pada svoda, rekao je Božidar Ćurić iz Područnog ureda Civilne zaštite Zagreb. 

HRT-ov reporter Boris Kanazir rekao je u podnevnom Dnevniku HTV-a kako je bazilika oštećena u zagrebačkom potresu, ali i potres koji se dogodio u Petrinji prošle godine napravio je veliku štetu u toj bazilici. Najviše je nastradao strop, odnosno svod koji je danas uklonjen kontroliranim eksplozijama. Zbog radova, privremeno je bila zatvorena Palmotićeva ulica od 12.50 do 13.15. U vremenu kada je Palmotićeva ulica bila zatvorena vozači su prolazili Boškovićevom ulicom, Trgom Josipa Jurja Strossmayera, Ulicom Pavla Hatza, te natrag u Palmotićevu, javio je za Dnevnik u podne Boris Kanazir.

Evo što stanovnici Zagreba misle o radovima. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!