15:38 / 22.08.2018.

Autor: S.V./I.H./HRT

U 2018. naše bolnice bez klima-uređaja

Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Pacijentima je vruće u većini hrvatskih bolnica. Dok zdravstveni sustav grca u dugovima - klima-uređaji i dalje će ostati luksuz.
Visoke temperature i vlagu teško podnose i zdravi, a kamoli bolesni. Ležati u bolničkoj sobi na temperaturi od 30 i više stupnjeva pacijentima je posebno teško. Mali pacijenti i njihovi roditelji na pedijatriji zagrebačke Vinogradske bolnice teško podnose nesnosne vrućine jer klimatizacijskih uređaja u bolničkim sobama nema.

S druge pak strane, oni koji i postoje na samom Odjelu pedijatrije rijetko ispuštaju hladan zrak. Klima malo radi, malo ne radi. Kada najmanje očekujemo tada radi, a kad nam treba, onda ne radi. Posebno je teško u ordinacijama gdje postoje još uređaji koji se dodatno zagrijavaju poput ultrazvuka, rekao je predstojnik Klinike za pedijatriju, KBC Sestre milosrdnice Miroslav Harjaček. 

Vodstvo bolnice je itekako svjesno problema. Ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Mario Zovak kaže kako je jedan kompresor pokvaren i za njegovu je nabavku potrebno 75.000 kuna. I mi ćemo to naravno riješiti. Ta procedura traje nekoliko dana, doduše sad već mjesec dana to pokušavamo riješiti kroz naše metodologije i plaćanje, kazao je.

No za dugoročno rješenje i klimatizaciju cijelog bolničkog sustava potrebno je mnogo više. Trafostanica stara više od pola stoljeća preopterećena je. Potrošnja je velika, pogotovo kad se uključe veliki potrošači , CT-i, magneti, rendgeni, liftovi... Sve to troši. Onda, ako slučajno dođe do izboja struje onda nam je veliki problem, upozorio je Dragutin Pinko, inženjer elektrotehnike.

A za njegovo rješenje bolnici treba više od 2 milijuna kuna. Klimatizacijski uređaji u svakoj sobi još dugo će ostati samo želja. Nije ovo izoliran slučaj - pacijentima je vruće u većini hrvatskih bolnica. Dok zdravstveni sustav grca u dugovima, klima-uređaji i dalje će ostati luksuz. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!