17:13 / 26.10.2018.

Autor: Ivana Alfier/P.F./HRT

U 31. godini dobio otkaz, trebala im "svježa krv"

-

-

Foto: - / -

Darko Tomrlin bačen je s posla na cestu s 31 godinu kao star i istrošen. Posljedice i dalje osjeća. Zdravstvene i egzistencijalne, ali i na tržištu rada. Kako se zaštititi od takvih poslodavaca?
Darko Tomrlin u 31. godini dobio je otkaz. Njegova agonija počela je nakon ocjene nadređenih da na njegovu radnom mjestu treba svježa krv, odnosno mlađa osoba s manje privatnih obiteljskih obveza. Diskriminacija na poslu sve je češća, a rijetki se nađu na sudu. Slučaj Tomrlin jedini je koji je sudski završen u korist radnika.

"Pomalo su nam počeli sve manje i manje davati radne zadatke, cijeli dan bi sjedili  na poslu nismo dobivali nikakve poslove. Tadašnja direktorica Sektora prodaje u dućanima je meni i kolegama koji smo radili na tim pozicijama rekla da ona treba svježu krv, mlađe ljude koji neće imati toliko privatnih obaveza. Nakon toga je na naša radna mjesta, iste poslove, dovela ljude koji su bili mlađi od nas i nisu imali odgovarajući stručnu spremu", objasnio je.

U najboljim godinama, kad je mislio da mu je karijera u usponu, tako Darko Tomrlin dobiva otkaz. No, uspio je u onome u čemu mnogi nisu. U dvije godine završeni su sudski postupci. Vrhovni sud potvrdio je presude Općinskoga i Županijskoga, koji smatraju da je bio diskriminiran. On i još dvoje kolega otkaz nisu dobili preko noći.

Vrhovni je sud rješavanje spora odbacio zbog formalnih razloga, odgovara kompanija u kojoj je Tomrlin radio. Diskriminaciju u Hrvatskom telekomu ne priznaju: "HT će nastaviti postupak i upotrijebiti sva preostala pravna sredstva zaštite interesa kompanije. Podsjećamo kako u HT-u poseban naglasak stavljamo na stručnost i kompetencije za obavljanje poslova neovisno o spolnoj, dobnoj, vjerskoj, rasnoj, političkoj ili bilo kojoj drugoj pripadnosti."

Slučaj Darka Tomrlina nije jedini, kaže Vesna Mamić iz Hrvatskog sindikata telekomunikacija. "Mnogi riskiraju i tuže svoje poslodavce. Kao svjedok na sudu sam u prosjeku jednom tjedno i ima jako puno tih presuda u korist radnika. Jednostavno se mijenja klima. Poslodavac shvaća kako ne može raditi tako. Postoje prava radnika i postoji Zakon o radu koji se mora poštivat. nismo u američkim filmovima da vam netko samo jedan dan stavi kutiju na stol i da vas pošalje van i kaže ne vidim vas dalje u svom timu, smatra Vesna Mamić.

Iako postoje zakoni koji ih štite, radnici, posebno u trgovini, često su diskriminirani. Najčešće su na udaru žene. Poslodavci se obrate ženi da je prestara i da više to ne može raditi, da ne izgleda tako dobro da bi mogla neku robu prodavati, ako ima malo dijete pa su moguća bolovanja i drugo, objašnjava situaciju u trgovini predsjednica Sindikata trgovine Zlatica Štulić.

Velik broj građana ne prepoznaje diskriminaciju niti zna za Zakon o suzbijanju diskriminacije, pokazalo je istraživanje koje je proveo Ured pučke pravobraniteljice. Od ukupnog broja pritužbi pučkoj pravobraniteljici, 40% njih odnosi se na područje rada i zapošljavanja. Godišnje podnose izvješće Hrvatskom saboru. Poslodavcima daju tek preporuku.

S druge strane, i kada su svjesni da su žrtve, velika većina ne poduzima ništa. Ne usude se ulaziti u sporove zbog diskriminacije. Potporu i pravnu pomoć nude sindikati. "Ako se radnik odluči na jedan takav postupak pred sudom, to može biti vrlo stresno i nakon takvog postupka doista se teško vratiti u sustav rada posebno kod malih poslodavaca. U pravilu odlaze, traže naknadu i odlaze iz sustava jer se ne žele vraćati u takve firme, rekla je Zlatica Štulić.

I na kraju se vraćamo na Darka Tomrlina s početka priče. Bačen je na cestu s 31 godinu kao star i istrošen. Posljedice i dalje osjeća. Zdravstvene i egzistencijalne, ali i na tržištu rada. Našao je posao ali drugi poslodavac je komentirao - "kao eto, da smo znali da si u sudskom postupku, nismo sigurni da bi te zaposlili. "

Unatoč svemu Darko Tomrlin trenutačno je sretno zaposlen. No, sa starim poslodavcem još nije razmrsio sve veze. Podignuo je i kaznenu prijavu DORH-u protiv bivših šefova. Za zlostavljanje na radu zakon propisuje i kaznu zatvora do dvije godine. No, DORH je njegovu prijavu odbacio.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!