07:38 / 09.01.2019.

Autor: E.L.S./HRT

U 4 KBC-a više od 16 mil. kn neplaćenih participacija

-

-

Foto: - / -

Preporuka HZZO-a je uzeti policu dopunskog osiguranja jer na taj način nitko se više se ne mora brinuti u slučaju da se razboli i nužna mu je liječnička pomoć, sve će biti besplatno.
Pacijenti bez dopunskog zdravstvenog osiguranja ne podmiruju svoje račune a bolnice imaju milijune kuna nenaplaćenih participacija. U četiri KBC-a više je od 16 milijuna kuna neplaćenih participacija, a oko milijun građana nema dopunsko osiguranje.

- KBC Rijeka je u 2018. fakturirala oko 3,5 milijuna kuna participacija pacijentima, fizičkim osobama sveukupno 12 milijuna kuna. Nenaplaćeni iznos je 15 posto. Te dugove bolnica nastoji naplatiti pismenim opomenama i osobnim pozivima, na kraju i prisilnom naplatom (provođenjem postupka ovrhe) - izjavio je mag. Marko Slemenšek, pomoćnik ravnatelja za financijsko poslovanje, KBC Rijeka.

Najveći broj neplaćanja je u slučajevima kada osiguranici ne daju točne adrese mjesta stanovanja, objasnio je Slemenšek. Također je kazao da stara potraživanja bolnica ne utjeruje, potraživanja koja su otišla u zastaru u principu se otpisuju. Takvih potraživanja je oko 2 milijuna kuna.

Morana Krušarovski iz Službe za pravne poslove dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja u HZZO-u naglasila je da si dopunskim osiguranjem pacijenti olakšavaju život. Rekla je da broj osiguranika raste iz godine u godinu, trend je povećanje broja osiguranika, a cijena police je 70 kuna mjesečno.

- Osiguranici mlađe životne dobi smatraju da im dopunsko osiguranje ne treba i sve je u redu dok se nešto ne desi, a onda računi se mogu popeti do vrlo velikih iznosa. Trenutno je ograničenje maksimalno po jednom računu 2000 kuna, ali godišnje se može popeti i do nekoliko desetaka tisuća kuna, u tom slučaju cijena od 70 kuna koju HZZO nudi je vrlo prihvatljiva - rekla je.

Preporuka HZZO-a je uzeti policu dopunskog osiguranja jer na taj način nitko se više se ne mora brinuti u slučaju da se razboli i nužna mu je liječnička pomoć, sve će biti besplatno.

- Određene usluge su u cijelosti pokrivene zdravstvenim osiguranjem, radi se o liječenju kroničnih psihijatrijskih bolesti, o cjelokupnom liječenju zloćudnih bolesti, o ozljedama na radu i profesionalnim bolestima... Također djeca do 18 godine u cijelosti su pokrivena obaveznim zdravstvenim osiguranjem - naglasila je Krušarovski.

U prvoj polovici ove godine donijet će se i novi zakon o zdravstvenom osiguranju, povećat će se participacija s 2 tisuće na 4 tisuća kuna ili 10 posto ukupnog iznosa.

- To su naravno najave, konačno nije još došlo do toga, ako se dođe, to je još jedan razlog da osiguranici plaćaju svoje dopunsko osiguranje - napomenula je Krušarovski.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!