20:45 / 19.08.2021.

Autor: V.G./Hina/HRT

U akciji nadzora plovidbe na moru naplaćeno 243 tisuće kuna kazni

Akcija nadzora plovidbe/Arhiva

Akcija nadzora plovidbe/Arhiva

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Akcija pojačanoga nadzora sigurnosti plovidbe na moru na području nadležnosti svih lučkih kapetanija na moru, u kojoj su sudjelovala 22 plovila s 93 djelatnika te pregledana 343 broda i utvrđeno 127 povreda propisa, provedena je u četvrtak, priopćilo je Ministarstvo mora, pomorstva i infrastrukture (MMPI).

Na mjestu počinjenja prekršaja naplaćeno je kazni u vrijednosti 243.700,00 kuna, podignuto je 5 optužnih prijedloga, a izrečene su i 4 mjere zabrane plovidbe.

U akciji su, kako se navodi, sudjelovala su sva raspoloživa plovila i djelatnici iz svih lučkih kapetanija i njihovih ispostava na moru, a akcija je posebnu pažnju posvetila kontroli sposobnosti brodova, odnosno brodica za plovidbu, uključujući broj i sastav ukrcanih članova posade i njihovu osposobljenost, te broj ukrcanih putnika u odnosu na maksimalni dozvoljeni broj putnika za koji je brod/brodica registriran.

Cilj akcije je bila provjera spremnosti i učinkovitosti postupanja djelatnika sigurnosti plovidbe, a vezano uz nadzor sigurnosti plovidbe kako bi se osigurala preventivna zaštita svih sudionika u pomorskom prometu te smanjila pojavnost pomorskih nezgoda i nesreća za vrijeme turističke sezone.

Obzirom da ove turističke sezone svjedočimo porastu broja pomorskih nesreća povećan je i broj izvanrednih koordiniranih akcija kontrole pomorskog prometa na od svih lučkih kapetanija a učestale kontrole će se nastaviti odvijati do kraja turističke sezone, najavilo je Ministarstvo.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!