15:06 / 25.05.2021.

Autor: Hina

U akciji ''Nicotiana 4'' razbijena skupina krijumčara cigareta i duhana

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Slavko Midzor / PIXSELL

Uskok je, na temelju kaznene prijave koprivničko-križevačke policije, pokrenuo istragu protiv 13 osumnjičenih da su krijumčarenjem i prodajom 450 kilograma duhana i 27.302 šteke cigareta oštetili državni proračun za najmanje 6,2 milijuna kuna.


Koprivničko-križevačka policija priopćila je da je kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno 10 hrvatskih i troje slovenskih državljana u dobi između 32 i 57 godina. Uz koprivničko-križevačku policiju, u akciji ''Nicotiana 4'', koju je koordinirao Uskok, sudjelovali su Ravnateljstvo policije te hrvatska i slovenska carina.


Policija je precizirala kako se 13 okrivljenika sumnjiči da su od rujna 2020. do 27. travnja 2021. iz Bosne i Hercegovine, najmanje 80 puta, prokrijumčarili 27.302 šteke cigareta, od kojih su njih 5269, najmanje 14 puta, prokrijumčarili u Sloveniju.


Time su, dodaje policija, oštetili državni proračun za najmanje 5,8 milijuna kuna, dok su prodajom duhana stekli protupravnu imovinsku korist od najmanje 3,5 milijuna kuna, što su međusobno podijelili.


Uz to, policija sumnjiči trojicu članova skupine da su od travnja 2021. do 12. svibnja 2021. najmanje tri puta iz Slovenije u Hrvatsku prokrijumčarili 450 kilograma aromatiziranog rezanog duhana nabavljenog u zemljama Europske unije.


Na taj način, dodaje policija, oštetili su državni proračun za najmanje 396 tisuća kuna, dok su prodajom duhana ostvarili protupravnu imovinsku korist od najmanje 49,5 tisuća kuna. Također, policija sumnjiči 55-godišnjeg člana skupine da je dogovarao prodaju tri tone ilegalnog duhana.


Protiv osumnjičenih je podnesena kaznena prijava Uskoku koji je sucu istrage zagrebačkoga Županijskog suda predložio određivanje istražnog zatvora protiv osmorice okrivljenika.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!