15:29 / 07.03.2020.

Autor: HRT/Hina

U akciji USKOK-a i policije zbog droge uhićeno više osoba

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Kriminalističkim istraživanjem navodno su obuhvaćene i neke osobe izvan Hrvatske.
Zagrebačka policija je, nakon što je Uskok započeo istragu nad 13-oro članom skupinom krijumčara droge, precizirala detalje akcije u kojoj je zaplijenjeno nešto više od devet kilograma kokaina, 4,2 kilograma amfetamina, 6,3 kilograma marihuane i 295 tableta MDMA.

Provedenim  kriminalističkim istraživanjem na području Policijske uprave zagrebačke, Policijske uprave krapinsko-zagorske, Policijske uprave istarske i na području Republike Slovenije provedeno je više pretraga osoba, domova i osobnih automobila. Tom je prigodom pronađeno 626 grama kokaina, 3316,5 grama amfetamina,142 grama marihuana i jedna tableta droge MDMA. Osim toga, pronađeno je i 18398 grama paracetamola (punila za povećanje mase droge), 80,5 grama praškaste materije (punila za povećanje mase), metalna hidraulična preša s kalupima za utiskivanje, uređaj za vakumiranje i više paketa plastičnih vrećica za vakumiranje. Pronađene su i  dvije metalne žlice i metalni skalpel s tragovima kokaina, šest digitalnih vaga za precizno mjerenje mase, plinski pištolj, više stotina komada tableta te veći novčani iznos za koji se sumnja da je protupravno stečen preprodajom droge.

Tijekom kriminalističkog istraživanja privremeno su oduzeti osobni automobili marke Renault Scenic, zagrebačkih registarskih oznaka i BMW X5 njemačkih nacionalnih oznaka, budući su u njima pronađena preuređena mjesta za skrivanje i prijevoz droge. Uz to, utvrđeno je da su članovi zločinačkog udruženja ta vozila koristili za krijumčarenje kokaina i amfetamina iz Nizozemske u Sloveniju i Hrvatsku. Policija je dodala da su u akciji, od lipnja do rujna 2019. godine, u tri navrata u Švicarskoj, Austriji i Zadru uhićena trojica muškaraca kod kojih je, kod svakog od njih, pronađen po jedan kilogram kokaina.

Sredinom rujna 2019. na Graničnom prijelazu Cvetlin uhićen je hrvatski državljanin kod kojeg je pronađeno pet kilograma kokaina. Početkom veljače 2020. u Sloveniji je uhićen hrvatski državljanin te su pronađene tri litre amfetamina u obliku baze u konzistenciji ulja. U veljači je u Zagrebu uhićen hrvatski državljanin te je pronađeno 616 grama amfetamina, 11,5 kilograma manitola u prahu (punila), 7,5 litara otopine manitola, 13 digitalnih vaga za precizno mjerenje mase te je oduzet novac za koji postoji sumnja da potječe od preprodaje droge. Devet dana kasnije u Zagrebu je uhićen još jedan hrvatski državljanin kod kojeg je  pronađeno je 3,6 kilograma marihuane. Dan kasnije, 20. veljače, u Zagrebu su uhićena još dva hrvatska državljanina kod kojih je pronađeno 245 grama amfetamina, 21 gram marihuane, 0,7 grama droge MDMA, digitalna vaga s tragovima droge i 137 grama punila.

Još dvojica hrvatskih državljana uhićena su 28. veljače u Zagrebu, a kod njih je pronađeno 2,6 kilograma marihuane, 422 grama kokaina, 294 komada tableta droge MDMA, 61 gram punila, tri digitalne vage i novac za koji postoji sumnja da potječe od preprodaje droge.

Na području Policijske uprave zagrebačke uhićeno je ukupno devet osoba, dok su istovremeno u Sloveniji uhićene dvije osobe. Protiv 12 okrivljenika USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!