U akvatoriju Brodosplita izvučene nove količine mazuta

03.10.2022.

Zadnja izmjena 18:50

Autor: M.M./HRT/Hina

U akvatoriju Brodosplita izvučene nove količine mazuta

U akvatoriju Brodosplita izvučene nove količine mazuta

Foto: Grgo Jelavic / Pixsell

Nakon kiše koja je padala prošli vikend, iz akvatorija Brodosplita na ispustu slivnih voda koje iz Spaladium Arene i ratne luke Lora kanalima prolaze brodogradilištem, izvučene su nove količine mazuta, priopćili su u ponedjeljak iz Brodosplita.

Kako navode, riječ je o oko 500 litara novog mazuta, koji zahvaljujući postavljenim branama ne ide dalje izvan akvatorija brodogradilišta.

- Zabrinjava činjenica da i 14 dana nakon incidenta mazut još curi, navodi se u priopćenju.

More oko Brodosplita onečistilo se prije dva tjedna kada je primijećen mazut u akvatoriju brodogradilišta. Iako su sve žurne službe poduzele sve da se onečišćenje mora zaustavi, pa i postavljanjem dviju brana, očito je problem s mazutom puno veći nego se očekivalo.

Mazut je, prema pisanju nekih medija, u more Brodosplita dospio nakon završenog Europskog prvenstva u vaterpolu kada se praznio montažni bazen. No, niti jedna služba se do sada nije oglasila koji je bio uzrok da se mazut nađe u slivnim vodama.

Vodopravna inspekcija Državnog inspektorata sukladno obavljenim inspekcijskim nadzorima utvrdila je istjecanje mazuta u prostoru Ministarstva obrane, objekta vojarne "Admiral Sveto Letica-Barba" u Splitu.

S obzirom na navedeno, predmetnom subjektu naređeno je poduzimanje mjera za otklanjanje uzroka onečišćenja te je zabranjeno ispuštanje opasnih i štetnih tvari. Također sukladno Zakonu o vodama poduzet će se prekršajne mjere.

Nadalje, zbog utvrđivanja eventualnog ispuštanja predmetnih opasnih tvari kod drugih subjekata, inspekcijski postupci su u tijeku. Po završetku nadzora o utvrđenim činjenicama Državni inspektorat izvijestit će Općinsko državno odvjetništvo u Splitu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!