07:25 / 14.10.2018.

Autor: M.M./HRT

U akvatoriju Dugog otoka raketom pogođen cilj na 30 km udaljenosti

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Početak vježbe, tijekom koje je uspješno ispaljena raketa RBS 15 i pogođen cilj na udaljenosti od 30 kilometara, s postaje obalnog motrenja Vela straža pratio je i premijer Andrej Plenković.
Drugog dana združene intergranske sveobuhvatne vježbe Hrvatske vojske "Velebit 18 - združena snaga" pripadnici Flotile i Obalne straže Hrvatske ratne mornarice (HRM) s kopnenim, zrakoplovnim i specijalnim snagama proveli su na vojnom poligonu Dugi otok pomorske operacije koje su uključivale provedbu raketno-topničkog djelovanja na ciljeve na moru te topničko djelovanje na ciljeve u zraku te je, uz ostalo, uspješno lansirana raketa RB-15B i i pogođen cilj na 30 km u akvatoriju Dugog otoka.Vježbu su s postaje obalnog motrenja Dugi otok promatrali predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov sa suradnicima, zamjenik zapovjednika Nacionalne garde Minnesote general bojnik Neil G. Loidolt, zapovjednik Zapovjedništva snaga Jug i zapovjednik HRM-a komodor Ivo Raffanelli te drugi predstavnici MORH-a i OS RH.

Predsjednik Vlade zahvalio je svim zapovjednicima, prije svega ministru obrane, načelniku Glavnog stožera, zapovjedniku HRM-a i sudionicima na svemu što su napravili tijekom dosadašnjih aktivnosti te najveće operacije nakon Domovinskog rata koja pokazuje visoke sposobnosti Hrvatske vojske.

Istaknuo je kako činjenica da je uključeno više od 5.500 vojnika pokazuje i odličnu pripremu i jako dobru organiziranost.

Veselim se što i osobno vidim dio te operacije ovdje na Dugom otoku i uvjeren sam da će i ono što slijedi danas popodne i sutra, završnica na Slunju, pokazati da Hrvatska i sukladno svojoj strategiji nacionalne sigurnosti ima sposobnost štititi svoj teritorij na najučinkovitiji način, pridonositi međunarodnom miru i, naravno, ono što Hrvatska vojska često jest - biti potpora brojnim civilnim operacijama i potrebama tijekom godine, rekao je premijer.U vježbi na Dugom otoku sudjelovao je 661 pripadnik i 18 ključnih oružnih sustava. 

Sveobuhvatna, združena, intergranska vježba svih postrojbi Hrvatske vojske "Velebit 18 - združena snaga", koja se u neprekidnom trajanju od 72 sata provodi na 11 lokacija u Hrvatskoj, počela je jučer u Vojarni  "Josip Jović" u Udbini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!