13:57 / 13.09.2018.

Autor: V.K./HRT

U Apatovcu tvornica vode, a mještani žedni

Fotografija: Sanjin Strukic/PIXSELL

Fotografija: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Stanovnici križevačkog naselja Apatovec 176 godina žive uz neiscrpan izvor vode. Voda iz gradskog vodovoda im je nedostupna, a bunari već desetljećima presušuju.
Stanovnici križevačkog naselja Apatovec, nevjerojatnih 176 godina, žive uz neiscrpan i bogat izvor vode. Ipak, voda iz gradskog vodovoda im je nedostupna, a bunari već desetljećima presušuju u ljetnim mjesecima. No svemu tomu uskoro bi mogao doći kraj.

Stanovnici govore kako je voda u bunarima i vodovodu počela nestajati odmah nakon što je proradila Badelova punionica, koja je sada u vlasništvu Atlantic grupe. Kada bunari ljeti presuše, stanovnicima su jedini spas od žeđi vatrogasci koji im dovoze vodu u cisternama. Prije nekoliko godina izgrađena je sekundarna vodovodna mreža, no zbog specifične konfiguracije tla voda iz slavina još nije potekla. Potrebni su posebni bunari čija je izgradnja sada napokon u tijeku.

Iz Grada su poručili da nakon što se izbuše oba bunara, provest će se ispitivanja stanja ležišta, ali da bi jedan od ova dva bunara trebao biti privremeno rješenje za vodoopskrbu naselja Apatovec. Ovi radovi vrijedni su 360.000 kuna. Većim ih dijelom financiraju Hrvatske vode. Za potpuno uređenje vodovodne mreže Grad Križevci natječe se za novac mjerodavnih domaćih i europskih fondova.

Predviđa se da će problem pitke vode biti riješen do kraja 2019. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!