08:55 / 28.11.2020.

Autor: HRT

U Areni smješteno 9 pacijenata, sutra ih se očekuje još 10 do 15

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U zagrebačku Arenu stigli su prvi pacijenti oboljeli od koronavirusa.
- U stacionaru Arena je trenutačno 9 pacijenata. Stigli su iz Klinike "Fran Mihaljević", KB-a Dubrava i KBC-a Sestre Milosrdnice. Sutra se planira prijem njih još 10 do 15. Od zaprimljenih pacijenata njih 3 ima blagu kliničku sliku, 2 umjerenu, a njih 4 je došlo na nastavak liječenja. Najmlađi pacijent ima 25 godina, a najstariji 90, kazala je u Dnevniku HTV-a doc. dr. sc. Marija Gomerčić Palčić, voditeljica COVID odjela u KBC-u Sestre milosrdnice i voditeljica liječnika u stacionaru Arena.

➡️ Epidemiolog Kolarić: Kad cjepivo prijeđe Breganu, ja mogu na godišnji
➡️ Koronavirus: novosti iz minute u minutu

Na početku je, kaže Gomerčić Palčić, prijem pacijenata išao malo sporije, ali se tim već uigrao i sve teče onako kako su i planirali. Nije željela prejudicirati kojim će se tempom puniti Arena, ali ovisit će o broju novooboljelih i potrebama zdravstvenih ustanova. U stacionaru je pripremljeno 100 kreveta, uz trećinu njih spremne su i boce s kisikom. Pacijente je uz medicinske sestre, dočekalo 18 liječnika - tri vojna i 15 iz bolnice "Sestre milosrdnice". U Areni je osiguran internet, a uz svaki krevet je i priključak za struju tako da će oboljeli moći komunicirati sa svojim najmilijima.



- Danas je planiran prijem 15 Covid-19 pozitivnih pacijenata, rekao je za Dnevnik u podne HTV-a koordinator stacionara Arena Davor Vagić, pojasnivši da je riječ o premještaju s Klinike za infektivne bolesti "Dr.Fran Mihaljević", KB Dubrava i iz jednog dijela stacionara KBC Sestre milosrdnice.



- To su pacijenti s blažim stanjem, pred kraj liječenja, koji trebaju 2, 3 ili 4 dana da se oporave kako bi išli dalje. Arena sada ulazi u svoju testnu fazu i dogovor je da takvi pacijentu dolaze k nama, pojasnio je Vagić. Istaknuo je kako je medicinsko osoblje došlo jutros u 8 sati te da je prošlo edukaciju pripremljenu za liječnike i medicinske sestre.

- Upoznali su se sa sigurnosnim stvarima i njihove smjene počinju. U smjeni će biti po tri liječnika. Od 6-8 medicinskih sestara za prvi dio prihvata, s tim da će biti po 12 sati i nakon toga će se mijenjati, rekao je.



MORH: Hrvatska vojska angažirana u stacionaru u Areni Zagreb

I pripadnici Hrvatske vojske angažirani su u radu otvorenog stacionara u Areni. Pripadnici Oružanih snaga RH zaduženi su za logističku pomoć. Kroz smjenski rad ukupno će biti uključen 21 pripadnik Hrvatske vojske.

Pukovnik Berislav Dalić rekao je kako će liječnici iz Hrvatske vojske, kao i medicinski tehničari, imati svoju zonu odgovornosti, zajedno sa specijalistima iz KBC-a Sestre milosrdnice, dok će se tim za logističku pomoć, šest pripadnika HV-a baviti poslovima nevezanim uz zdravstvenu djelatnost, poput popune čistim zaštitnim odijelima i ostalom opremom te neće ulaziti u kontaminirane zone već će raditi isključivo u čistim područjima.

- Zaduženi su za sve ono što ne mora napraviti medicinsko osoblje jer nastojimo poštedjeti medicinske djelatnike, rekao je Dalić.

Arena Zagreb u potpunosti je opremljena i koristi se kao stacionar za pomoć zdravstvenom sustavu kako bi se rasteretili bolnički kapaciteti. Stacionar Arena Zagreb kompletno je medicinsko-tehnički opremljen, uključujući rendgenski aparat, priručni laboratorij i ljekarnu, organiziran kroz potrebno zdravstveno osoblje, a ima 24-satnu komunikaciju s matičnim KBC Sestre milosrdnice.

U stacionar dolaze isključivo dogovoreni Covid pozitivni pacijenti, prema unaprijed dogovorenom premještaju između zdravstvene ustanove koja premješta takvog pacijenta i stacionara Arena Zagreb.

Marija Gomerčić Palčić, voditeljica COVID odjela u KBC-u Sestre milosrdnice i voditeljica liječnika u stacionaru Arena za HTV je u petak rekla kako vjeruje liječnicima koji će biti u Areni jer ih osobno poznaje i s njima svakodnevno radi.

- Svoje bih im zdravstveno stanje povjerila bez ikakvog problema, u toj im mjeri vjerujem, uvjerava.

- Kriza je u nama probudila osjećaj iz Domovinskog rata. U muci se poznaju junaci, kaže pukovnik Berislav Dalić, neurolog, zapovjednik vojne sastavnice u Stacionaru Arena Zagreb.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!