U Aržanu otvoren Memorijalni centar Josip Jović

06.08.2023.

Zadnja izmjena 19:20

Autor: HRT

U spomen na Josipa Jovića, prve žrtve Domovinskoga rata, u Aržanu je svečano otvoren Memorijalni centar. Projekt multifunkcionalne dvorane i spomen-prostorije u čast prvog poginulog hrvatskog redarstvenika Domovinskog rata, ukupne vrijednosti 896.000 €, financirali su Ministarstvo hrvatskih branitelja, Splitsko-dalmatinska županija i Općina Cista Provo. 

Josip Jović rođen je u Aržanu i ostavio je dubok trag u hrvatskom nacionalnom biću, te će Memorijalni centar svojim sadržajima prenositi budućim generacijama istinu o njemu i o Domovinskom ratu. Memorijalni centar bit će dio kataloga u kojemu su Memorijalni centar Domovinskog rata u Vukovaru i srodne takve ustanove u Pakracu, Karlovcu i Kninu.

Centar će posjećivati učenici iz cijele Hrvatske. U njemu su velik prostor za održavanje predavanja, prezentacija, susreta mladih te spomen-ploča junaka Jovića. Sadržaj centra oslikava zapravo Domovinski rat, hrvatsku policiju i srpsku agresiju na Hrvatsku.

- Prvi život položen na oltar domovine, onaj Josipa Jovića. 1991. - prekretnica je u našim životima i povijesti naše domovine. Stali smo u obranu domovine i pobijedili, imali smo oružje koje neprijatelj nije imao - ljubav prema domovini i snaga našeg zajedništva, jedinstvo hrvatskih sinova domovinske i iseljene Hrvatske. Pucanj u Josipa Jovića bio je pucanj u Hrvatsku, a iz njegove je žrtve, kao i žrtve tisuća hrvatskih branitelja uskrsnula naša domovina, rekao je ministar Tomo Medved.

Naglasio je da je Josip Jović simbol domoljublja, predanosti i hrabrosti, uzor mnogim generacijama, prije svega policajcima koji štite hrvatski narod i državu. Ovaj Memorijalni centar priznanje je i zahvala Josipu Joviću i svim hrvatskim policajcima i vojnicima u Domovinskom ratu, istaknuo je. Medved je zahvalio obitelji Jović i svim obiteljima koji su u Domovinskom ratu izgubili svoje najmilije. Ponovio je da je važno čuvati sjećanje na sve koji su izgubili živote za slobodu koju danas imamo.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je da žrtva branitelja obvezuje sve, ne samo u izgradnji Memorijalnog centra nego i da Domovinski rat i u obrazovnom ciklusu, ali i u biću hrvatskog naroda, bude temelj svega onoga što su načela kojima nastojimo učiti naše mlade.

- Branitelji su nam dali slobodu koja je nezamjenljiva, najvažnija i koja nam je omogućila demokraciju i državu. Spomen na Josipa Jovića ovim Memorijalnim centrom i spomen- sobom će biti referentna točka za brojne koji će se htjeti upoznati sa onim što je Josip dao za Hrvatsku i onim što su hrvatski branitelji učinili za Hrvatsku, rekao je Plenković, koji je uoči otvorenja Centra položio vijenac na grob Josipa Jovića.


- Kada slušamo poruke onih koji su bili agresori, kako danas pokušavaju relativizirati povijesnu istinu, to u nama mora buditi snažan osjećaj i snažni poriv da ponavljamo stalno ono što je povijesna istina. A to je da smo bili žrtva velikosrpske agresije i da smo u tom nametnutom ratu pobjedili, poruka je predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!