U autobuse splitskoga javnog prijevoza ugrađen sustav E-ticketinga

04.06.2022.

07:00

Autor: Anita Markovina Radnić/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

U autobuse splitskoga javnog prijevoza ugrađen sustav E-ticketinga

U autobuse splitskoga javnog prijevoza ugrađen sustav E-ticketinga

Foto: Regionalni dnevnik / HTV/HRT

U autobuse splitskoga javnog gradskog prijevoza napokon je ugrađen sustav E-ticketinga. Za mjesec dana građane čeka niz novosti - od mobilne aplikacije do novih mogućnosti kupnje karata. 

Splitski "Promet" - napokon ide ukorak s vremenom. Građani će karte moći kupiti kad, gdje i kako god požele.

- Iz fotelje, putem web aplikacije, u pokretu ulicom-putem mobilne aplikacije, kartično, vrijednosnim karticama. Pokaznu kartu morat će se izraditi samo prvi put. Nakon toga više ne morate ni vidjeti biljetarnicu, rekao je Miroslav Delić, predsjednik Uprave Prometa Split d.o.o.

Dodao je i kako postoji karta na kojoj se vidi gdje se nalazi autobus u svakome trenutku.

Sustav E-ticketing-a donosti niz novosti i mogućnosti pa čak i plaćanje bankovnom karticom.

- Ja bih rekao da je ovo jedan od najkompliciranijih projekata u dijelu javnog prijevoza. Jako malo prijevoznika na razini Europe, a čak i na razini Hrvatske se odlučilo za ovakav sveobuhvatan i ambiciozan projekt ugraditi odjednom, rekao je Zoran Ranogajec, predstavnik izvođača radova.

Pokraj volana ugrađeni su novi elektronički sustavi, iznad displeji, a u blizini sjedala validatori. Snimaju se zvučne poruke za najavu 1700 stajališta. Dvije godine od natječaja za najboljeg punuditelja - posao se privodi kraju.

- Od prvi srpnja krećemo sa njegovim testnim funkcioniranjem, nekakvih mjesec dana gdje ćemo još eventualno otklanjati sitne nedostake ukoliko se pokažu, a prvi kolovoza bi trebao biti u punoj funkciji, istaknuo je Delić.

- Naš tim će biti u intenzivnoj pomoći Prometu Split da se sve upogoni, dok god građani ne nauče kako se taj sustav koristi, dodao je Ranogajec.

Promet će provesti medijsku kampanju, ali gužve pri zamjeni pokaznih karti u Sukoišanskoj ulici neće se moći izbjeći. Kako bi bile manje - radit će svi raspoloživi šalteri.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!