17:40 / 21.10.2020.

Autor: Igor Ahmetović/Regionalni dnevnik/IMS/HRT/Hina

U Baćinu komemoracija za žrtve jednog od najtežih zločina

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Baćinu pokraj Hrvatske Dubice održana je komemoracija za žrtve jednog od najtežih ratnih zločina u Domovinskom ratu.
U Baćinu pokraj Hrvatske Dubice održana je komemoracija za žrtve jednog od najtežih ratnih zločina u Domovinskom ratu. Uz obalu rijeke Une na današnji dan 1991. ubijeno je 56 civila, uglavnom starijih i nemoćnih osoba iz Baćina, Hrvatske Dubice i Cerovljana.

Nakon Ovčare, to je druga po veličini masovna grobnica iz Domovinskog rata. Za 24 civila iz Baćina, Hrvatske Dubice i Cerovljana još se traga.

Na obilježavanje ove godišnjice u Baćin je prvi put službeno došao predsjednik vlade Republike Hrvatske. Izrazivši sućut članovima obitelji žrtva premijer Andrej Plenković istaknuo je da je Hrvatska Dubica, naseljena hrvatskim stanovništvom, u Domovinskom ratu postala simbol hrvatskog otpora i jedno od najvećih stratišta sa 137 žrtava, 39 hrvatskih branitelja i 98 civila.

- U masovnoj grobnici Baćin skela, drugoj najvećoj nakon Ovčare, ekshumirano je 56 žrtava, a identificirano 44, dok je u 15 pojedinačnih grobnica, ekshumirano još 15 žrtava, od kojih je 12 identificirano, naglasio je Plenković. Istaknuo je da su gotovo sve identificirane žrtve Hrvati, više od pola su bile žene, a većina ih je u trenutku ubojstva bilo starije od 60 godina. Taj se ratni zločin dogodio u tijeku najvećih borbi Domovinskog rata te nakon okupacije šire okolice Hrvatske Dubice i Hrvatske Kostajnice. Na tom je području u svojim selima tada ostalo još oko 120 hrvatskih mještana, koji su popisani 20. listopada 1991. i odvedeni u vatrogasni dom u Hrvatsku Dubicu te seoski dom u Cerovljanima.  

Istaknuo je da je za sve te zločine neupitna odgovornost agresorske JNA, srpskih pobunjenika i paravojnih postrojbi samoproglašene SAO Krajine. Podsjetio je da su za zločin u Baćinu, na 125 godina zatvora u odsutnosti osuđena sedmorica pripadnika srpskih paravojnih postrojbi i ondašnje paravlasti.

Za taj su zločin u Hagu, između ostalih, optuženi i Slobodan Milošević, koji je umro prije izricanja presude, i Mile Martić, koji je osuđen na 35 godina zatvora, dodao je. Kazao je da su te presude važne kako ne bi bilo dilema o tome što se ovdje dogodilo i tko je kriv za ove zločine.

- Naša je dužnost da nastavimo s procesuiranjem svih ratnih zločina, bez obzira na nacionalnost žrtve ili počinitelja, poručio je Plenković i istaknuo da je odnos prema žrtvi hrvatskih branitelja i civila ispit savjesti za svakoga od nas.
Istaknuo je da se u Baćinu, Hrvatskoj Dubici i Cerovljanima još uvijek traga za 24 nestala hrvatska, a da se od traganja za nestalima neće odustati sve dok se ne pronađe i posljednja nestala osoba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!