U Balama sve više djece, općina proširila i školu i vrtić

16.11.2021.

07:04

Autor: Marko Percan/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

U Balama sve više djece, općina proširila i školu i vrtić

U Balama sve više djece, općina proširila i školu i vrtić

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Bale, općina smještena između Vodnjana i Rovinja posljednjih se godina ubrzano turistički razvija što joj daje pravi gospodarski zamah. Stanovnike posebno veseli i pozitivna demografska slika. Djece u vrtiću ima sve više, a nedavno je otvoren i novoizgrađeni dio škole.

Za Bale kažu da su dobro čuvana tajna Istre. Jer putnici najčešće produže do popularnijeg Rovinja. No Bale itekako imaju što ponuditi. I gostima, ali i stanovnicima čiji broj raste. Prije 15 godina je u vrtiću bilo 15-ak djece, dok će ih sad s jasličkom skupinom biti oko 60, kaže načelnik Edi Pastrovicchio

Nedavno je tako otvoren novoizgrađeni dio škole i vrtić koji je za sve besplatan. Investicija je vrijedna četiri milijuna kuna, a financirana je sredstvima Općine. Proširene su jaslice, a škola je dobila dvije dodatne učionice koje će se koristiti za popodnevnu nastavu. A sva djeca u školu idu u jutarnjoj smjeni, dodaje Pastrovicchio.

Ovakve investicije nisu moguće bez jakog gospodarstva. Njegova okosnica ovdje je turizam. Ali ne masovni. Ulaže se u povećanje kvalitete. Gosti su ove sezone u Balama ostvarili oko 340 tisuća noćenja što je gotovo na razini rekordne 2019. godine.

Više pogledajte u videoprilogu!


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!