U Banskim dvorima sastanak u vezi s epidemiološkom situacijom

11:36 / 15.11.2020.

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/IMS/P.F./HRT

-

-

Foto: - / -

Analizira se trenutačna epidemiološka situacija.
U Banskim dvorima održan je uobičajeni tjedni sastanak članova Nacionalnog stožera s premijerom Andrejom Plenkovićem na kojem se analizirala trenutačna epidemiološka situacija. 

Predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić kazao je da se razmatraju mogućnosti  dodatnih mjera u narednim danima, kako bi se izbjegao "lockdown" i policijski sat, ako "sadašnja krivulja koja se stabilizarala, ne bi krenula prema dolje". 

- Vidimo da su brojne države uvele restriktivnije mjere. Sadašnja stabilizacija u tim državama počela je i prije nego što su uveli "lockdown". Ne vidimo neki veliki učinak "lockdownova", posebno u hladnom razdoblju, kada "lockdown" znači zatvoriti ljude u zatvoreni prostor koji možda nije dovoljno prozračen, rekao je Frka-Petešić.

Raspravljalo se i o testovima na koronavirus.

- Slična iskustva imaju i druge zemlje. U idući petak, 20. studenoga, bit će ponovno sastanak i do tada ćemo poslati neke svoje podatke koje imamo da bi se to moglo raspraviti. Planira se u iduća 2-3 tjedna donijeti zajednički stav oko testiranja na razini Europe, rekla je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".


- Zasad nema najave novih strožih mjera. Iako danas imamo manju brojku novozaraženih nego jučer, činjenica je da imamo više hospitaliziranih, više na respirataru i više umrlih. Manje je novooboljelih u Zagrebu, danas 363, no virus nije zaobišao domove za starije i nemoćne kao ni škole, javila je novinarka HRT-a Ruža Ištuk u Dnevniku u podne.


➡️ Sve o koronavirusu
➡️  Samaržija: "Bit će sve više mladih koji imaju teške forme bolesti"
➡️ Beroš: Respiratora ima dovoljno
➡️ Srića: Najteže tek slijedi, bilo bi tragično birati koga staviti na respirator

Danas su 2362 nova slučaja zaraze koronavirusom u našoj zemlji. Od posljedica bolesti u posljednja 24 sata preminule su 43 osobe, kao i prekjučer, što je najveći dnevni broj od početka pandemije. Od gotovo 17.000 trenutačno zaraženih, 1710 pacijenata je na bolničkom liječenju, a 194 na respiratoru.

➡️ Novozaraženih 2362, preminule 43 osobe

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!