U Belom Manastiru obilježena 32. godišnjica pogibije dvojice policajaca

13.08.2023.

15:00

Autor: HRT/IMS

U Belom Manastiru obilježena je 32. godišnjica pogibije dvojice policajaca ubijenih iz zasjede 13. kolovoza 1991. Marijan Kuzman i Zoran Sinanović ubijeni su na ulazu u grad dok su bili u redovitoj policijskoj ophodnji. Bio je to početak velikosrpske agresije na Baranju. Petorici pripadnika ratne postrojbe belomanastirske policijske postaje uručene su povelje za doprinos u Domovinskom ratu.

- Prve naše žrtve koje su pale to su Zoran Sinanović i Marijan Kuzman. Oni su ubijeni iz zasjede i nažalost do dana današnjeg njihovi nalogodavci, ali ni izvršitelji nisu otkriveni niti su sankcionirani. No, evo mi smo uzeli taj dan da se tih tužnih događaja prisjetimo i na neki način ne zaboravimo to što se događalo sve skupa u Baranji, rekao je Anto Prgomet, ratni zapovjednik IV. policijske postaje Beli Manastir. 

- Treba odati počast djelatnicima postaje iz tog razloga što su stvarno, koliko ja znam, jedina polcijska postaja koja je provela sve godine rata do povratka i mirne reintegracije u rovovima, kazao je Antun Blažević, izaslanik ministra hrvatskih branitelja i osječko-baranjskog župana.

- Moram naglasiti evo i ovom prilikom da upravo prognani Baranjci kao ljudi koji su izgubili sve svoje materijalno ono što su imali, imali su samo jaku vjeru, jaku volju, domoljublje ,stali su u obranu RH, stali su u obranu Osijeka, jer su bili svjesni da jedino tako na taj način, ako se obrani Osijek, ako se obrani Hrvatska da će se vratiti u svoju Baranju. I to su u konačnici i učinili, istaknuo je Stipan Šašlin, izaslanik predsjednika Vlade RH i predsjednika Hrvatskoga sabora. Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!