16:48 / 04.03.2021.

Autor: Hina

U BiH više od 900 novozaraženih, moguće strože mjere

Foto: Regionalni dnevnik

Foto: Regionalni dnevnik

Foto: HRT / HRT

Dnevni broj novozaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini nastavlja rasti. U četvrtak je potvrđeno više od 900 novih slučajeva zaraze, a taj je broj posljednji put dosegnut u prvoj polovini prosinca prošle godine.

Kako su objavili entitetski zavodi za javno zdravstvo, testiranjem oko 4200 uzoraka, zaraza je u posljednja 24 sata potvrđena kod 910 osoba, a preminulo je 26 prije zaraženih osoba.


Bolnice i domovi zdravlja u cijeloj se zemlji ubrzano pune pacijentima kod kojih je dijagnosticiran COVID-19. Zdravstvene službe upozoravaju kako su im kapaciteti ponovo prenapregnuti te da uskoro neće biti mjesta za novooboljele ako se sadašnji trend nastavi.


Gotovo polovina, odnosno 484 novozaražena, s područja su Sarajeva. Zboga toga je krizni stožer Sarajevske županije naredio osposobljavanje dodatnih kapaciteta za smještaj zaraženih s težom kliničkom slikom.

Sve upućuje na to da ulazimo u treći val epidemije, rekao je na konferenciji za novinare županijski ministar zdravstva Haris Vranić. Dodao je  da je u dvije sarajevske bolnice ostalo još samo dvadesetak mjesta za oboljele od bolesti COVID-19.


Nagli skok novozaraženih koronavirusom potvrđen je u četvrtak i na području Hercegovačko-neretvanske županije. Prvi put od studenog ondje je zabilježeno 120 pozitivnih na koronavirus. 


Zbog toga vlasti najavljuju moguće strože mjere.


Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH dr. Davor Pehar najavio je da će, nastavi li se uzlazni trend u kojem prednjače Sarajevo i Mostar, krizni stožer ponovno naložiti uvođenje strožih mjera.


Dodatne mjere ograničenja od ovog tjedna vrijede na području Tuzlanske županije, gdje je rad ugostiteljskih objekata skraćen pa oni sada mogu biti otvoreni do 20 umjesto do 22 sata, kako je to prije bio slučaj.


Ministar zdravstva Republike Srpske Alen Šeranić najavo je da će zbog pogoršanja stanja u idućih sedam dana u tom entitetu također biti na snazi dodatne mjere ograničenja poput zabane izvođenja žive glazbe u ugostiteljskim objektima te zatvaranja teretana.

Masovnije cijepljenje protiv zaraze u BiH još nije počelo jer nisu dostavljena naručena cjepiva. Vijeće ministara BiH tek je danas prihvatilo posebni sporazum o zaštiti od odgovornosti na kojemu je inzistirao Pfizer kako bi započeo s isporukama. Sporazum kojim se Pfizer nastoji zaštititi od odštetnih zahtjeva u slučaju nuspojava pri cijepljenju još treba odobriti Predsjedništvo BiH.


Predsjedatelj Vijeća ministara Zoran Tegeltija rekao je kako se nada da će cjepivo napokon početi pristizati do kraja ožujka, jer za to više ne bi smjelo biti nikakvih zapreka.


- Mi smo to cjepivo davno platili. Nema razloga da nas drže kao taoce jer smo sve poštovali, rekao je novinarima u Sarajevu Tegeltija.


U BiH je početkom tjedna dopremljeno 20 tisuća doza ruskog cjepiva Sputnjik V, namijenjeno osoba koje žive na području Republike Srpske, a iz Srbije je za Federaciju BiH kao donacija isporučeno 10 tisuća doza cjepiva AstraZenece.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!