12:18 / 18.04.2022.

Autor: Dnevnik1/HRT

U bijegu od pandemije našao se usred rata

U kaosu rata našao se Nigerijac Kingsley

U kaosu rata našao se Nigerijac Kingsley

Foto: HRT / HRT

U kaosu rata našao se Nigerijac Kingsley. Zbog pandemije, inženjer elektrotehnike posao je morao potražiti tisućama kilometara od kuće i tako završio u Ukrajini. Baš kad se počeo snalaziti, rat ga je ponovno natjerao na neizvjestan put.

Kad je prije tri mjeseca iz rodne Nigerije trbuhom za kruhom došao u Kijev, Kingsley nije mogao ni zamisliti što ga uskoro čeka.

- Bio je to veliki šok! U srijedu sam išao na posao, vratio se kući, pripremao za sljedeći dan. A u 4 ujutro počelo je bombardiranje – prisjeća se Chinonso Kingsley Nnamani.

Nakon granatiranja susjedne kuće, iz stana je pobjegao samo s dokumentima, u odjeći koju je imao na sebi. Zbunjen u stranoj zemlji, sklonio se u podzemnu željeznicu gdje je proveo nekoliko dana. A onda krenuo prema željezničkom kolodvoru.

- Nismo znali kud idemo. Jer ideš u jednom smjeru, čuješ bombardiranje, moraš se vratiti. Jednostavno, tražili smo bilo kakav izlaz. Trebala su mi četiri dana do kolodvora i da uđem u vlak jer je bila golema gužva – govori Nigerijac.

Uspio je iz drugog pokušaja i bijeg završio u varaždinskom tranzitnom centru. Mnogi Ukrajinci su iz te dvorane odlazili dalje, a on je ostao. Konačno je, uz pomoć volontera Crvenog križa stupio u kontakt s vlasnikom tvrtke za gradnju montažnih kuća koji ga je zaposlio.

- Mi smo zasad jako zadovoljni s njim i nadam se da će tak i ostati. Pokazali smo interes da bi još zaposlili ljudi iz Ukrajine i imamo već dvoje kojima rješavamo dokumentaciju – kaže poduzetnik Dražen Brlek.

Simpatičnom i radišnom Kingsleyu ni na drugom kontinentu nije se teško snaći. Brzo je osvojio srca kolega koji ga od milja već zovu "King."

- Unatoč tome što sam iz Afrike, nema razlika. Radimo kao tim. Pitam ih, odgovaraju mi. Ovdje sam tek nekoliko dana, ali sam mnogo naučio. Jer mi pomažu - kaže.

A on bi želio ostati u Varaždinu i ovdje graditi svoju budućnost. Zajedno s trudnom suprugom koja je ostala u Nigeriji. No, već se radi na tome da i ona dođe u Varaždin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!