15:51 / 07.08.2019.

Autor: HRT

U Biogradu obilježena obljetnica pada atomske bombe na Hirošimu

-

-

Foto: - / -

Svakom gradu članu organizacije uručen je lampion koji su predstavnici upaliti u znak poštovanja svim dušama žrtava atomske bombe, kao što je to običaj u Hirošimi.
6. i 9. kolovoza prije 74 godine u prvim napadima nuklearnim oružjem u Hirošimi i Nagasakiju stradalo je više od 150 tisuća ljudi. Počast tim žrtvama u Hrvatskoj se posljednjih 10 godina odaje u Biogradu na moru, gradu koji je i jedini u nas član svjetske organizacije "Gradonačelnici za mir".

"Gradonačelnici za mir" međunarodna je mirotvorna organizacija koja se zauzima za zabranu nuklearnog oružja.

- Iako smo geografski jako udaljeni. Ovdje u prekrasnom Biogradu ljudi se prisjećaju žrtava Hirošime. Stoga želim zahvaliti gradonačelniku i građanima na solidarnosti - poručila je Misako Kaji, veleposlanica Japana.

Gradonačelnik Biograda na moru Ivan Knez dobitnik je Ordena izlazećeg sunca - priznanja za doprinos u razmjeni između Japana i Hrvatske, a Biogradski origami ždral podignut u ime mira - na dalekom istoku simbolizira odanost, čast, dug život i ispunjenje želja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!