13:04 / 26.03.2018.

Autor: D.H./HRT

U Bjelovaru najstarija hrvatska pisanica

Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Čuva se u Gradskom muzeju, nastala je sredinom 15. stoljeća i dokaz je da se današnje tehnike ne razlikuju mnogo od tadašnjih.
Cvjetnicom je za sve katolike počeo Veliki tjedan. Vrijeme uoči najvećeg blagdana Bjelovar će obilježiti manifestacijom "Pisanicom do Uskrsa". Taj grad, naime, ima najstariju pisanicu u Hrvatskoj. Čuva se u Gradskom muzeju, nastala je sredinom 15. stoljeća i dokaz je da se današnje tehnike ne razlikuju mnogo od tadašnjih.

Ta je pisanica nastala u doba hrvatsko-ugarskog kralja Matije Korvina i dokaz je da i tradiciju oslikavanja pisanica njegujemo - šest stoljeća.

Riječ je kokošjem jajetu koje je bilo farbano ili u hrastovoj kori ili u ljuskama luka i nakon toga je bilo ukrašeno tehnikom oslikavanja voskom, objasnio je arheolog Goran Jakovljević.

Ljuske koje su arheolozi pronašli prije 14 godina na području Gudovca čuvaju se i kao dokaz, za to doba, naprednog civilnog života.

Replika jedne od najstarijih pisanica u Europi smještena je u središtu grada, koje je potpuno posvećeno Uskrsu, a u gradskom parku naići ćete na zečeve, velike oslikane pisanice.

Želimo da se probudi duh u Bjelovaru i da građani počnu izlaziti van, da se stvara jedna atmosfera optimizma, veselja i radosti što nam u biti najviše treba, poručio je gradonačelnik Dario Hrebak.

A Uskrs i jest razlog za radost i slavljenje života.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!