U Bjelovaru odvoz otpada 80 posto skuplji

17.04.2023.

17:02

Autor: Danijela Hegediš Preskočil/Regionalni dnevnik/HRT/T.S.

Odluku potvrdilo Gradsko vijeće

Odluku potvrdilo Gradsko vijeće

Foto: HTV / HRT

Bjelovarčani će uskoro odvoz otpada plaćati skuplje - i to za gotovo 80 posto. Tu odluku potvrdilo je Gradsko vijeće. Mjerodavni tvrde - unatoč poskupljenju, cijena odvoza otpada bit će među najnižima u Hrvatskoj.

Bjelovarčani će od ljeta minimalnu cijenu javne usluge odvoza miješanog otpada plaćati 8 eura i 40 centa, a poslovni subjekti 42 i pol eura.


Iz Komunalca, gradske tvrtke koja jedanput tjedno prikuplja i obrađuje komunalni otpad, poručuju da će oni koji pravilno recikliraju - uštedjeti na plaćanju.


- S povećanjem cijene, ako se ono izglasa, 63 kune - iznosite kantu jednom mjesečno jer nemate potrebe, imate žutu, plavu, imat ćete i smeđu - vi ćete račun platiti 70 kuna. To je razlika 10-ak kuna, rekla je Ivana Jurković Piščević, predsjednica Uprave Komunalca d.o.o Bjelovar. 


Višu cijenu odvoza miješanog komunalnog otpada, koja nije rasla posljednjih godina, pravdaju poskupljenjima svih troškova. Tako su, primjerice troškovi obrade miješanog i komunalnog otpada i biootpada u pet godina porasli za 123 posto. S tolikim povećanjem cijena odvoza - oporba se ne slaže.


- Ja ne kažem da ne treba neko povećanje. Mi znamo da postoje povećani troškovi, ali povećanje od 80 posto. Pogledali smo i povećanja drugih gradova i općina. Ona postoje, ali ne znači da su baš tolika, rekao je Damir Bajs iz Nezavisne liste Damira Bajsa.

 

- Ja se slažem da našim građanima nije to jednostavno plaćati, ali kao što vidite mi s novim podizanjem cijena smo u sredini svih onih koji imaju stare cijene, a svi ti neće imati stare cijene i za 6 mjeseci. Dođite pa mi recite jesam li bio u pravu ili u krivu kada ću reći da će Bjelovar i dalje imati jednu od najnižih cijena odvoza opada, kazao je gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak 


A 72 radnika Čistoće u Komunalcu više neće imati jednu od najnižih plaća u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji - slijedi povećanje od 37 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!