Šestero novorođenčadi zaraženo enterovirusom, troje ima meningitis

20.06.2023.

Zadnja izmjena 13:17

Autor: HRT/Hina

Bolnica Sveti Duh

Bolnica Sveti Duh

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Zagrebačka bolnica Sveti Duh u posljednje vrijeme, ne po dobrom, na naslovnicama je domaćih medija. Danas se doznalo da je najmanje šestero novorođenčadi u toj bolnici prije desetak dana zaraženo enterovirusom koji uzrokuje meningitis, te su prevezeni u druge bolnice. Gradonačelnik Tomašević tvrdi da se u posljednje vrijeme nezabilježenim podmetanjima od bolnice Sveti Duh pokušava stvoriti bolnica - slučaj.

Više doznajte u prilogu Ruže Ištuk:

Prof. Matijević: Prema našim saznanjima, troje djece ima simptome meningitisa

Tešović: Virusni meningitis je blaga bolest, enteroviroze uobičajene u ovo doba

U KB Sveti Duh stigli sanitarni inspektori Državnog inspektorata

Tomašević: Nadam se da će djeca biti dobro

Dr. Roić: Djeca su adekvatno zbrinuta i dobrog općeg stanja

Ministarstvo: Inspekcije u KB-u Sveti Duh


U Ministarstvu zdravstva kažu da ih KB Sveti Duh nije službeno obavijestio o nastaloj situaciji moguće ugroze virusom u rodilištu te su im poslali dopis u kojem traže hitno očitovanje o novonastaloj situaciji.

Upravo je danas u tijeku nadzor zdravstvene inspekcije vezano za slučaj pacijentice preminule na Objedinjenom hitnom bolničkom prijmu u KB-u Sveti Duh koji će ujedno obuhvatiti neželjeno zbivanje u rodilištu.

- Pacijenti nam moraju biti u fokusu jer radi njih zdravstveni sustav postoji, što uključuje i KB Sv. Duh kao i osnivača ustanove Grad Zagreb, poručuju iz Ministarstva. 

Zabranjen posjet Klinici za ginekologiju i porodništvo


Bolnica Sveti Duh objavila je jučer na svojoj internetskoj stranici da je do daljnjega zabranjen posjet Klinici za ginekologiju i porodništvo.

"Zbog uočene povećane učestalosti sezonskih infekcija, prisiljeni smo do daljnjega zabraniti posjete Klinici za ginekologiju i porodništvo. Zabrana se ne odnosi na pratnju rodiljama.

"U interesu je majki i djece upravljati rizikom i zaštititi najosjetljivije skupine", navodi bolnica Sveti Duh. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!