13:16 / 07.09.2020.

Autor: HRT

U Brodsko-posavskoj županiji 14 novooboljelih, u jednoj OŠ nastava online

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Brodsko-posavskoj županiji je 14 novozaraženih koronavirusom, a jedna osnovna škola u Slavonskom Brodu nije počela s redovitim radom pa učenici nastavu prate online.
U Brodsko-posavskoj županiji je 14 novozaraženih koronavirusom,  a jedna osnovna škola u Slavonskom Brodu nije počela s redovitim radom pa učenici nastavu prate online, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

Po incidenciji broja oboljelih ta je županija već neko vrijeme pri vrhu na nivou Hrvatske, upozorio je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije Ante Cvitković.

Ravnatelj slavonskobrodske bolnice Josip Samardžić rekao je na konferenciji za novinare da je trenutačno 11 djelatnika te  bolnice pozitivno, a 36 je u samoizolaciji.

Iz Stožera su potvrdili da u Brodsko-posavskoj županiji samo jedna osnovna škola nije započela s redovnom nastavom, učenici škole iz Slavonskog Broda do 16. rujna nastavu će imati online (model C). U toj školi jedna je učiteljica pozitivna na koronavirus, a prethodno je bila na sjednici nastavničkog vijeća.

Zamjenik Brodsko-posavskog župana za društvene djelatnosti Damir Mirković rekao je da su poduzete sve mjere za što sigurniji početak školske godine.

- Vidimo da je situacija složena i da je ključan ljudski faktor. Molim sve koji upravljaju i rade u školama, učenike da se pridržavaju mjera. Ovaj slučaj koji imamo danas, sigurno nije zadnji. Moramo biti pripravni i ne dizati paniku, istaknuo je Mirković.

- Ne postoje segmenti društva koji nisu pogođeni pandemijom. Naši brojevi sada definitivno nisu dobri. Imali smo niz problema na različitim okupljanjima. S jedne svadbe imali smo na desetke osoba u samoizolaciji, upozorio je Cvitković. Potvrdio je da na području ove županije ima još pozitivnih prosvjetnih djelatnika, ali da u drugim slučajevima nije bilo potrebe za odgodom redovne nastave.

Proteklog vikenda utvrđen je i proboj zaraze u jedan privatni dom za stare i nemoćne. Cvitković kaže kako je zaraza prvo potvrđena kod jednog štićenika, a naknadnim testiranjem zaraza je potvrđena kod ukupno četiri štićenika i jedne djelatne osobe. Ostali štićenici za sada imaju negativne nalaze.

Zbog bojazni da se situacija dodatno pogoršava, županijski Stožer zatražio je od Nacionalnog stožera CZ-a produljenje postojećih mjera na mjesec dana. Mjere uključuju svatove s maksimalno 20 uzvanika, pokope s 50 sudionika i stroge mjere za javna okupljanja (mise, izložbe...).

Novost je ograničenje broja prisutnih do 200 osoba na sportskim susretima. Posljednja mjera još čeka odobrenja Nacionalnog stožera.

Na području Brodsko-posavske županije trenutno su 472 osobe pod mjerom samoizolacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!