12:58 / 29.03.2022.

Autor: Podnevni Dnevnik HTV/HRT/D.S.

U Brodsko-posavskoj županiji smješteno je 125 raseljenih osoba iz Ukrajine

Mirjana Matanović, Gradsko društvo Crvenog križa Slavonski Brod

Mirjana Matanović, Gradsko društvo Crvenog križa Slavonski Brod

Foto: Dnevnik HTV / HRT

Slavonskobrodski Crveni križ od prvog se dana uključio u zbrinjavanje izbjeglih iz Ukrajine. Pomažu im i da se lakše snađu i nastave živjeti dok čekaju povratak kući. 

Paketi Crvenog križa s odjećom i igračkama donijeli su radost na terasu brodskog pansiona. Ovdje su smještene Ukrajinke s djecom.  


- Teško nam je, ali srdačno smo primljeni i zahvalni smo na tome, kaže Julija iz Kijeva.


Oksana, koja dolazi iz Kijevske regije ističe da je zatečena dobrodošlicom domaćina te da djeca ovdje imaju sve i više ne strahuje za njih.  


U mislima su i dalje u domovini gdje rat bjesni. Morale su otići.


- Bilo je strašno. Bombardirali su nas. Svaki su se dan po nekoliko puta čule sirene i morali smo u sklonište, navodi Natalija iz Harkiva. 


Julija dodaje da je njena sestra morala napustiti regiju u kojoj živi i preseliti se u zapadni dio zemlje, a njena majka je ostala ondje dok napadi ne prestaju.


U Brodsko-posavskoj županiji utočište je pronašlo 125 ukrajinskih izbjeglica. 


- Smješteni su u privatni smještaj i dva organizirana mobilizirana objekta u kojima su 53 osobe, rekla je Mirjana Matanović, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Slavonski Brod.


Crveni križ im u suradnji s ostalim institucijama, osim humanitarno, pomaže i u snalaženju te ih upućuje kako steći status privremene zaštite i kako osigurati raseljenim osobama pravo na rad, na zdravstvenu zaštitu i obrazovanje, da i u izbjeglištvu nastave živjeti. Ipak, većina se želi što prije vratiti kući. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!