07:00 / 28.04.2021.

Autor: Jasmina Grbavec/T.V./Regionalni dnevnik/HRT

U Čakovcu Centar održivoga razvoja

U Čakovcu je otvoren Centar održivoga razvoja

U Čakovcu je otvoren Centar održivoga razvoja

Foto: HTV / HRT

U Čakovcu je otvoren Centar održivoga razvoja u sklopu kojega će studenti Međimurskog veleučilišta imati priliku razvijati ideje u najmodernijim laboratorijima. Riječ je o jednom od kapitalnih projekata u obrazovanju na ovome području. Projekt je vrijedan gotovo 12 milijuna kuna, gotovo u potpunosti financiran europskim sredstvima. 

Opremanjem četiriju novih laboratorija unaprijedit će se kvaliteta obrazovanja i istraživanja za potrebe gospodarstva, ali i ojačati suradnja s realnim sektorom.

Sljedeći je cilj znanstvena akreditacija međimurskog veleučilišta. U ovim laboratorijima radit će istraživači sa studentima smjera održivi razvoj.

- Najznačajniji je biokemija okolišta, 2,8 milijuna kuna je uloženo u uređaje za istraživanje onečišćenja vode, tla i zraka. Onda održiva gradnja, računalstvo i strojarstvo, ističe Igor Klopotan, dekan Međimurskog veleučilišta.

Zbog potreba tržišta rada, pripremaju se i novi smjerovi na veleučilištu koje godišnje pohađa 700-tinjak polaznika.

- Od Donje Dubrave pa do Štrigove svi poduzetnici, sve poduzetničke zone i infrastruktura, svi oni nove ideje traže ne samo na međimurskom veleučilištu nego i drugim institucijama, poručio je Darko Horvat, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Nakon Metalske jezgre, ovo je drugi znanstveno-istraživački centar u Međimurju otvoren u posljednjih šest mjeseci.

- Ovaj revitaliziran prostor bivše vojarne sada ima osam podupirajućih institucija, ustanova, poduzetničkih inkubatora. Obnovili smo studentski dom, menzu i ovo će biti korist ne samo samo veleučilištu nego i međimurskom gospodarstvu, rekao je međimurski župan Matija Posavec.

Koje vapi za kvalitetnim kadrom i novim idejama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!