14:16 / 25.11.2020.

Autor: T.V./HRT/Hina

U čakovečkoj bolnici slobodno samo 30 posto kapaciteta

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Bolnicu u Čakovcu posjetio je predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić, koji se sastao s vodstvom bolnice i Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.
U čakovečkoj bolnici trenutačno se liječe 94 pacijenta pozitivna na koronavirus, a budući da je pripremljeno 130 postelja, zdravstveni je sustav na gornjoj razini mogućnosti zbrinjavanja jer je slobodno samo 30 posto kapaciteta, upozorio je u srijedu ravnatelj bolnice Tomislav Novinščak.

➡️ U Međimurskoj županiji 257 novozaraženih
➡️ Sve o koronavirusu 
➡️
Koronavirus - najnovije informacije

Bolnicu u Čakovcu posjetio je predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić, koji se sastao s vodstvom bolnice i Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

Ravnatelj bolnice rekao je da je od 94 ovoljela hospitalizirana pacijenta njih 13 na respiratoru.

- Još imamo pozitivan prirast jer smo otpustili osam, a primili 12 pacijenata. Imamo i desetak pozitivnih liječnika, što nam još ne predstavlja prevelik problem, ali i ta dinamika porasta broja zaraženog osoblja je vidljiva, izjavio je Novinščak. Dodao je da je u bolnici još slobodno 30 posto kapaciteta od 130 postelja.

- Ali trenutak je u kojemu moramo jasno iskomunicirati da je zdravstveni sustav prenapregnut, na svojim gornjim nivoima mogućnosti zbrinjavanja, rekao je ravnatelj čakovečke bolnice.

Postotak pozitivnih jučer dosegnuo čak 57 posto

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Marina Payerl-Pal iznijela je podatke o trenutačno 1312 zaraženih te o 14-dnevnoj incidenciji, koja je iznad 1400.

- Jučer smo zabilježili najveći postotak pozitivnih testiranih osoba, koji je dosegnuo čak 57 posto. Ukupno testiranih bilo je više od 400, a to je zaista velik broj, a i danas se nastavlja sličan trend, izjavila je Payerl-Pal.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore, ravnatelj Županijske bolnice Čakovec i ravnateljica međimurskog Zavoda za javno zdravstvo složili su se da strože mjere kasne.

Luetić: U bolnici se vide posljedice epidemije

Što se tiče samog uzroka, promišljamo da su trenutačne mjere koje su na snazi nedostatne i da ovakav priljev pacijenata kojem svjedočimo u čakovečkoj, a još više u nekim drugim bolnicama, jednostavno prenapreže zdravstveni sustav, izjavio je predsjednik Hrvatske liječničke komore.

Dodao je da ni nakon tri tjedna na nacionalnoj razini nisu donesene strože mjere koje je tražila struka.

Ono što imamo sad na sjeveru, da u jednoj županiji ne rade ugostiteljski objekti, a u drugoj rade, zapravo ne rješava naš epidemiološki problem jer će se prelijevanje zaraženih događati na razini dnevnih mikro migracija, rekao je Luetić.

Upozorio je da je, s ovakvom stopom umrlih, koronavirus na putu da postane vodeći uzrok svih smrti na dan u Republici Hrvatskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!