16:47 / 24.12.2021.

Autor: Sanja Najvirt/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

U Caritasovoj kuhinji ukusni obroci za sve potrebite

 U Caritasovoj kuhinji ukusni obroci za sve potrebite

U Caritasovoj kuhinji ukusni obroci za sve potrebite

Foto: Sanja Najvirt/V.K./Regionalni dnevnik/HRT / HRT

Zahvaljujući Caritasu Požeške biskupije te vrijednim kuharima Caritasove kuhinje, više od 150 obitelji, starih i nemoćnih u teškim životnim uvjetima dobit će ovih blagdana ne samo materijalnu nego i toplu, ljudsku potporu. Tu je i Caritasova "Riznica dobrote" koja je za korisnike u Požegi otvorena svaki dan.


Svakoga dana pa i ovih blagdana, u Caritasovoj kuhinji pripremaju se ukusni obroci za sve potrebite. Danas, prigodno, riba, a sutra, na Božić - uz sarmu, pečenu prasetinu, francusku salatu - tu su i blagdanski kolači. Sve namirnice - zdrave, domaće.

- Namirnice su sve s domaćih OPG-ova iz Požege i okolice, s time da smo pripravili još jedan paket više da bude za Božić i bogatiji obrok, govori, Željko Launek, voditelj kuhinje Caritasa Požeške biskupije.

I to iz Caritasove "Riznice dobrote" koja je ovih blagdana zahvaljujući mnogobrojnim donatorima puna namirnica koje mnogim obiteljima u teškim materijalnim uvjetima - znače sigurnost i preživljavanje.

- Jedanput mjesečno dobiju jedan paket s namirnicama i higijenskim potrepštinama, potom i caritasova kuhinja ima 70-tak korisnika i više koji svakodnevno dobiju topli obrok, naglašava vlč. Mario Večerić, ravnatelj Caritasa Požeške biskupi.

Jedna od njih je gospođa Manda. Nezaposlena, bolesna, živi od 800 kuna socijalne pomoći u iznajmljenom stančiću. Bez pomoći Caritasa, kaže, ne bi izgurala mjesec.

- Jako puno, jako puno znači. Jedino mi je rješenje i spas, govori Manda Kljajić iz Požege.

A dobiju - dobrotom i plemenitošću, svi koji ovim ljudima od srca pomažu, hrabre ih i poštuju u njihovu dostojanstvu.

- Čineći dobro onima koji su zapravo manjih mogućnosti, mi sebi činimo dobro jer postajemo ispunjeni u svom srcu. Praznina nastaje onda kada nestane odnos prema Bogu i kad nestane odnos prema bližnjemu, naglašava mons. dr. Antun Škvorčević, požeški biskup.

A taj odnos zajedništva kao da se tijekom ovog teškog pandemijskog vremena dodatno produbio, promičući putem Caritasovih volontera, djelatnika i svih ljudi dobre volje - plemenitost, dobrotu i čovječnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!