14:24 / 07.02.2018.

Autor: HRT

U Cetingradu nova zgrada granične policije

Foto: twitter

Foto: twitter

Foto: - / -

Nakon obilaska policijske zgrade u centru Cetingrada zapaljene su svijeće poginulim hrvatskim braniteljima, a uzvanici su obišli i pogon za proizvodnju peleta u Taborištu.
Granična policijska postaja Cetingrad dobila je novu zgradu koju su razgledali ministar unutarnjih poslova Davor Božinović sa suradnicima, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, vojni biskup Jure Bogdan te predstavnici županijskih i općinskih vlasti.

Na prigodnoj svečanosti istaknuto je da je smještajno-obučni centar u koji je uloženo 1,1 milijun kuna iz programa IPA 2012. primjer dobre opremljenosti policije koja radi na osiguranju duge granice prema BiH. Ovaj objekt potvrđuje da je Ministarstvu unutarnjih poslova u ovom mandatu prioritet podizanje standarda rada hrvatskih policajaca pa i kvalitetnog smještaja, kazao je Božinović. Dodao je da su policajci do sada, osim u zidanim objektima radili i u nizu kontejnera, a sada imaju standard primjeren policijskim službama svih drugih članica EU-a. 

U ovoj postaji koja pokriva 33 kilometra riječne i malo više od 22 kilometra zelene granice zaposleno je 164 osoba. U sklopu postaje poslovi granične kontrole obavljaju se na pet graničnih prijelaza, i to na stalnom međunarodnom graničnom prijelazu putnika i roba u cestovnom prometu Maljevac i četiri stalna granična prijelaza za pogranični promet Pašin Potok, Gejkovac, Bogovolja i Kordunski Ljeskovac.

Božinović je kazao da s ovakvom opremom i službenicima pokazujemo da prema svim bitnim elementima odgovaramo standardima suvremenog europskog policajca, ali i prioritetima europske politike zaštite granica, politici migracija i sigurnosnih interesa.

Nakon obilaska policijske zgrade u centru Cetingrada zapaljene su svijeće poginulim hrvatskim braniteljima, a uzvanici su obišli i pogon za proizvodnju peleta u Taborištu.

U 2017. od ukupno 202 osobe koje su nakon nezakonitog prelaska državne granice zatečene na području Policijske uprave karlovačke, najviše je bilo državljana Kosova, zatim Turske, Afganistana, Sirije, BiH, Albanije, Libije i Slovenije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!