U Cetingradu započela prva katastarska izmjera

11.03.2023.

Zadnja izmjena 15:25

Autor: Hina/HRT/IMS

U Cetingradu započela prva katastarska izmjera

U Cetingradu započela prva katastarska izmjera

Foto: HTV / HRT

Katastarske izmjere osiguravaju lakše provođenje gospodarskih investicija, a prva izmjera krenula je u Cetingradu. Za provođenje aktivnosti osigurano je oko pola milijuna eura, a nakon što radovi završe - podaci o nekretninama u zemljišnoj knjizi biti ce ažurirani u skladu sa stvarnim stanjem i dostupni u digitalnom obliku u realnom vremenu.

Ovim projektom unutar 10 godina očekuje se uređenja zemljišnih knjiga za područje cijele Hrvatske što predstavlja najveći katastarski pothvat u posljednjih 150 godina. Ovakve aktivnosti izrazito je važno provoditi u područjima koja predstavljaju granicu Schengena, kazao je ministar Tomo Medved


- Jako je važno da ovo područje općine Cetingrad, područje koje je uz granicu i koje ulaskom u Schengen zahtjeva od svih nas posebno prepoznavanje ovih područja. Dakako da se neizostavno veže područje Cetingrada, Vojnića uz Sisačko-moslavačku županiju gdje u programu za 2023. godinu Državna geodetska uprava također ima velike aktivnosti, odnosno katastarske izmjere. Općina Cetingrad nakon Domovinskog rata, nakon obnove, je općina u koju je nužno, u sinergiji svih, od Vlade, preko Karlovačke županije i grada Slunja koji je u potpori općini, je izgradnja preduvjeta za opstanak i gospodarsku, a poglavito demografsku revitalizaciju. I ako sagledamo ovu današnju aktivnost, katastarske izmjere, a ono što je posebno važno, uz te izmjere i kasnija dostupnost u digitalnom, tj. realnom vremenu slike o stanju, je ključna podloga za prostorno planiranje za sve ono što se dalje bude radilo, rekao je Medved. 

Započetom izmjerom bit će obuhvaćeno 904 hektara sa 2.123 katastarske čestice i 593 zgrade u katastarskoj općini Cetingrad.


- Jedan od zadataka koji smo započeli u 2023. godini a dio je višegodišnjih izmjera katastarskih područja. Program je donio Hrvatski sabor na prijedlog Vlade RH. To je program koji će se provoditi kroz 10 godina na svim građevinskim područjima RH i to je upravo na tragu onoga o čemu je govorio potpredsjednik Vlade RH, o ravnomjernom razvoju Republike Hrvatske, rekao je glavni ravnatelj Državne geodetske uprave Antonio Šustić


Šustić je  iznio podatak da je za katastarsku izmjeru i geodetski nadzor za područje Općine Cetingrad u državnom proračunu osigurano 450.000 eura, zahvaljujući čemu će Općina Cetingrad će na tom djelu građevinskog prostora imati ažurirane podatke o nekretninama u zemljišnoj knjizi i katastru, sukladno stvarnim stanju, a koji će biti dostupni u realnom vremenu i u digitalnom obliku.

Karlovačka županica  rekla je da je taj posao vrlo vrijedan, a vlasnici nekretnina zahvaljujući nacionalnim sredstvima dobit će ažurirano stanje i time novu snagu.


- Uređena zemlja podrazumijeva i ispravne katastarske planove i uređene vlasničke odnose tj. gruntovnicu. Bilo kakva investicija bez ovih se preduvjeta ne može realizirati i često smo u javnom sektoru zaustavljeni u određenim investicijama kada vlasnički odnosi nisu riješeni a same katastarske izmjere i obnavljanje ili formiranje zemljišnih knjiga omogućit će da te preduvjete stvorimo, kazala je karlovačka županica Martina Furdek Hajdin

Višegodišnji program katastarskih izmjera je najveći projekt zemljišne administracije u Hrvatskoj od kada postoje zemljišne knjige.


Sudac Općinskog suda u Karlovcu Tomislav Maras je rekao da ažurirane zemljišne knjige omogućavaju jednak pravni standard glede registracije nekretnina, a uskoro će ih imati i građani Cetingrada, kao i sve uvjete koje s tim u vezi imaju građani Grada Slunja ili primjerice Grada Karlovca.


Načelnica Općine Cetingrad Marina Kalić zahvalila se svima na ovoj razvojnoj prilici za Cetingrad.


Višegodišnji program katastarskih izmjera građevinskih područja za razdoblje 2021.-2030. godine vrijedan je 401.486.495,45 eura, a dijelom se financira iz državnog proračuna, a većim sredstvima iz EU fondova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!