13:06 / 22.10.2020.

Autor: P.F./Hina

U četiri županije i jednoj općini, nove odluke o nužnim epidemiološkim mjerama

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Od danas su na snazi nove odluke o nužnim epidemiološkim mjerama u četiri županije i jednoj općini, izvijestio je Nacionalni stožer.
U Splitsko-dalmatinskoj, Krapinsko-zagorskoj, Šibensko-kninskoj i Virovitičko-podravskoj županiji  te u općini Đulovac od danas su na snazi nove odluke o nužnim epidemiološkim mjerama, izvijestio je Nacionalni stožer. 

U Virovitičko-podravskoj županiji na svadbama može biti najviše 50 osoba, a na ostalim privatnim svečanostima te na karminama najviše 20. Broj osoba na javnim okupljanjima ograničen je tako da za svaku osobu mora biti osigurano najmanje četiri metra kvadratna, a ako se održavaju u zatvorenom, obvezno je nošenje maske. Korisnicima domova za starije i nemoćne zabranjen je izlazak iz ustanova, a posjeti korisnicima su vremenski ograničeni. 

U Šibensko-kninskoj županiji na svadbama može biti također najviše 50 osoba, iznimno do 100 osoba ukoliko se održavaju u prostorima čiji je kapacitet tri puta veći od broja osoba koji će biti na svadbi. Na sahranama može biti prisutno najviše 50 osoba. U zatvorenim prostorima gdje se obavljaju javne ili gospodarske djelatnosti, obvezno je korištenje maski za lice. Zabranjeni su posjeti korisnicima ustanova socijalne skrbi koje pružaju smještaj korisnicima te izlazak korisnika izvan prostora smještajnog objekta. Organizatori svih društvenih okupljanja na kojima se očekuje od 20 do 50 osoba, dužni su voditi pisanu evidenciju sudionika. 

U Krapinsko-zagorskoj županiji na svadbama može biti najviše 50 osoba, a jednako je ograničen i broj sudionika na društvenim i javnim okupljanjima u zatvorenim prostorima. Na privatnim okupljanjima može biti najviše 20 osoba, kao i na sahranama. Uvodi se obveza vođenja evidencije za sve događaje na kojima sudjeluje više od 20 osoba. Također, korisnicima domova za starije i nemoćne zabranjen je izlazak iz ustanova. Posjeti korisnicima pružatelja socijalne usluge smještaja  starijih i nemoćnih osoba su zabranjeni, uz iznimku 15-minutnog posjeta onim korisnicima koji se nalaze u stacionarima i koji su u terminalnoj fazi bolesti. 

U općini Đulovac u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji sva su okupljanja ograničena na 10 sudionika, a na svim vjerskim okupljanjima obvezno je nošenje maski i vođenje evidencije sudionika ukoliko na njima sudjeluje više od 50 osoba.

Nužne epidemiološke mjere za Splitsko-dalmatinsku županiju, produljene su do daljnjega. Sve odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite nalaze se ovdje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!