U četvrtak ponegdje obilna kiša, tijekom noći u gorju moguć snijeg

13.04.2023.

08:03

Autor: Zoran Vakula, dipl.ing., HRT

Vremenska prognoza

Vremenska prognoza

Foto: Lovro Domitrovic / PIXSELL

Danas u Hrvatskoj raznolikost vremena na malom prostoru, od kišovitog i svježeg na zapadu do iznadprosječno toplog pa i pretežno sunčanog ili barem djelomice sunčanog na istoku i krajnjem jugu, najavio je Zoran Vakula, dipl.ing. u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska".

Jutrošnje vremenske prilike na meteorološkim postajama DHMZ-a od prevladavajuće oblačnog vremena na zapadu Hrvatske do djelomice sunčanog na istoku. Temperatura zraka je razmjerno visoka za ovo doba godine za jutarnje vrijednosti, no najviše dnevne će biti osjetno niže od prosjeka u zapadnim dijelovima, a oko prosjeka ili čak više od toga na istoku Hrvatske.

Iza 6 sati kiša je počela u zapadnim krajevima, a još će kišovitije biti tijekom dana. Štoviše, bit će i za upozorenje na obilnu kišu u središnjoj i dijelu gorske Hrvatske.

Vjetar ujutro slab, a tijekom dana ponegdje umjeren jugoistočni na istoku Hrvatske, a sjeveroistočni poslijepodne i navečer na zapadu.

Na Jadranu još jutros stabilno na srednjem i južnom dijelu, no već je mjestimične kiše bilo na sjevernom dijelu. Tijekom dana još kišovitije na većem dijelu Jadrana, osim na krajnjem jugu, gdje će neverini doći tek navečer i u noći. Velika je vjerojatnost pljuskova praćenih grmljavinom, a valja upozoriti i na jačanje vjetra.

Jutros prevladava uglavnom slab do umjeren jugoistočnjak, a tijekom dana bit će jakog pa i vrlo jakog juga. 

Temperatura zraka jutros od 12 do 13 °C, poslijepodne od 14 °C na sjevernom dijelu do oko 21 °C na krajnjem jugu.

U gorju noćas ponegdje i snijeg


Već od 5 sati, vidljivo je na radarskoj slici, oblaci s kišom se lagano pomiču prema zapadu. Do kraja dana, odnosno tijekom noći, bit će ih i na krajnjem istoku i jugu. Posljedica je to približavanja i premještanja ciklone i frontalnog poremećaja. Iza toga nam dolazi osjetno hladniji zrak. Zbog tog pada temperature kiša će ponegdje u višem gorju, a možda i u nižem, u noći s četvrtka na petka prijeći u snijeg.


Dakle, danas veći dio dana promjenjivo vrijeme na istoku i jugu, uz kišu tek kasno poslijepodne, osobito navečer. U zapadnijim krajevima oblačnije već od jutra, uz kišu koja će osobito poslijepodne i navečer biti obilna u središnjoj i dijelu gorske Hrvatske. Past će više od 30 litara kiše po četvornom metru. Ponegdje će biti i pljuskova s grmljavinom, osobito na Jadranu.


Vjetar u unutrašnjosti slab do umjeren promjenjiva smjera - jugoistočni u istočnim krajevima, a poslijepodne će na zapadu zapuhati sjeveroistočnjak, koji lokalno na udare može biti i olujan. Navečer na sjevernom Jadranu ponegdje bura no tijekom dana će prevladavati jugo - često jako, mjestimice i olujno.


Najviša temperatura zraka u zapadnim dijelovima Hrvatske osjetno niža nego jučer. Veći dio središnje i gorske Hrvatske između 9 i 14 °C, prema istoku i jugu oko 20 °C.

U petak nestabilno, no većinom manje kišovito


Sutrašnje vremenske prilike također nestabilne, no uglavnom će biti manje kišovito nego danas. Bit će promjenjivo, u većini krajeva uz više sunčanih razdoblja, ali i uz povremenu kišu, uglavnom na jugu Hrvatske i grmljavinu. U gorju će biti i snijega.


Na Jadranu pritom i dalje vrlo vjetrovito - neće vjerojatno biti često olujnog vjetra, ali umjerenog, jakog pa i vrlo jakog hoće i to na južnom dijelu prevladavat će južni i jugozapadni, a na sjevernom dijelu od jugozapadnog do sjeverozapadnog, vjerojatno ponegdje i bura.

Temperatura zraka diljem Hrvatske niža nego danas, a i od prosječnih vrijednostu za ovaj dio godine.

Stoga će se nastaviti razmjerno hladno razdoblje, obilježje dosadašnjeg dijela travnja diljem Hrvatske. Osjetnijem zatopljenju možemo se nadati tek u zadnjem desetodnevlju travnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!