07:35 / 07.07.2021.

Autor: B.A./HRT/Hina

U cijeloj zemlji na snazi upozorenje na toplinski val

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Grgo Jelavić / PIXSELL

Od danas je u cijeloj zemlji na snazi upozorenje na toplinski val. Prema DHMZ-u danas je na snazi "žuto" upozorenje, koje znači umjerenu opasnost, a sutra već narančasto ili crveno, ovisno o području, što znači veliku, odnosno vrlo veliku opasnost.

Danas se očekuje sunčano i vruće, ponegdje i vrlo vruće vrijeme. Vjetar bi trebao biti većinom slab, mjestimice umjeren jugozapadni, na istoku jugoistočni. Na Jadranu pak slab do umjeren jugozapadni i zapadni, na sjevernom dijelu ponegdje i južni vjetar. Najviša dnevna temperatura uglavnom će se kretati od 32 do 37 °C.


Zbog pojačanog i povremeno gustog prometa moguće su poteškoće u prometu, upozoravaju jutros iz Hrvatskog autokluba (HAK), a vozače pozivaju da izbjegavaju putovanje tijekom dana kada temperature dosežu svoj maksimum.


Povremeni su zastoji i vožnja u koloni na gradskim prometnicama i obilaznicama, pojedinim dionicama autocesta (osobito u blizini odmorišta i na ulascima i izlascima s autocesta), Krčkom mostu, prilazima turističkih gradova, na Istarskom ipsilonu, u trajektnim lukama kao i na pojedinim graničnim prijelazima.


Zbog upozorenja na toplinski val HAK savjetuje svima koji putuju na dužim relacijama da to čine rano ujutro ili kasnije navečer. Tijekom puta treba se češće zaustaviti i rashladiti te piti dovoljno tekućine i umjereno koristiti rashladni uređaj u vozilu.


Zbog povremeno pojačanog prometa i aktualnih epidemioloških kontrola na većini graničnih prijelaza moguća su čekanja u putničkom i teretnom prometu. U pomorskom i željezničkom putničkom prometu trenutačno nema poteškoća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!