15:55 / 15.10.2020.

Autor: Maja Tanasovski/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

U cijeloj zemlji nedostaje krvi

-

-

Foto: - / -

Situacija još nije alarmantna, ali ništa se ne prepušta slučaju. Krv možete dati svaki radni dan od 7:30 do 19 sati, subotom do 15 u Petrovoj 3.
Od početka epidemije znatno je manji odaziv na dobrovoljno darivanje krvi. Naime, neki su darivatelji u samoizolaciji, a neke je strah korona virusa. Zavod za transfuziju građanima zato upućuje apel.

Apel je uspio. Od jutra red. U Hrvatskoj je odaziv 30-ak posto manji od uobičajenog. Velik broj darivatelja je bio u samoizolaciji, a neki pozitivni na Covid-19.

- Jednako tako utjecaj je bio i zatvaranje pojedinih firmi odnsno, uvođenja rada od kuće, gdje smo mi imali redovito organiziranje akcije darivanja krvi, rekla je Irena Jukić, ravnateljica Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu.

Situacija još nije alarmantna, ali ništa se ne prepušta slučaju.

- Popunjavamo pomalo, ali naravno još uvijek stoji poziv nositeljima A+, A- i 0+, 0- da dođu, naravno i svima onima koji se osjećaju dobro i žele pomoći, dodala je Jukić.

Procedura je vrlo jednostavna. Najprije popunjavanje upitnika, a potom kratak razgovor s liječnicom. Krv možete dati svaki radni dan od 7:30 do 19 sati, subotom do 15 u Petrovoj 3.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!