14:41 / 14.11.2020.

Autor: P.F./Hina/HRT

U Crikvenici spomen-obilježje Vukovaru i vukovarskim žrtvama

-

-

Foto: - / -

Spomenik pod nazivom "Vječni plamen" nalazi se u Vukovarskoj ulici, u sjeverozapadnom dijelu grada.
U Crikvenici je otkriveno spomen-obilježje Vukovaru i žrtvi toga grada u Domovinskom ratu te hrvatskoj pobjedi i samostalnosti, a izaslanica premijera Majda Burić istaknula je da je Vukovar bio i ostaje simbol otpora agesoru, simbol ustrajnosti, ljubavi i žrtve.

Spomenik pod nazivom "Vječni plamen" nalazi se u Vukovarskoj ulici, u sjeverozapadnom dijelu grada.

Uz izaslanicu predsjednika Vlade RH Majdu Burić spomen-obilježje Vukovaru zajedno su otkrili izaslanik ministra hrvatskih branitelja Darko Nekić, izaslanik ministra obrane brigadni general  Željko Živanović, izaslanik vukovarskog gradonačelnika Dražen Kobašević i crikvenički gradonačelnik Damir Rukavina.

- Vukovar je bio i ostaje simbolom otpora agresoru, simbol ustrajnosti u gotovo tromjesečnoj obrani grada, simbol upornosti, ljubavi i žrtve za slobodnom domovinom Hrvatskom, rekla je Burić.

Hrvatski sabor je na prijedlog Vlade RH proglasio 18. studenoga, dan pada Vukovara, blagdanom i Danom sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Danom sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Spomenik povezuje ta dva grada prijatelja, Vukovar i Crikvenicu, vječnim plamenom koji u Gradu Heroju gori u znak sjećanja i zahvalnosti prema poginulim braniteljima i građanima Vukovara, rečeno je.

Spomenik je blagoslovio fra Ivan Gavran, župnik župne crkve sv. Antona u Crikvenici. Prigodnoj svečanosti nazočili su i predstavnici Grada Vukovara koji su kao prognanici u vrijeme Domovinskog rata bili smješteni u Crikvenici.

Svojom formom, kojom dominira slovo V, simbolizira početno slovo u imenu Vukovara i Victory, pobjedu. Vječni plamen simbolizira trajno sjećanje na hrabre ljude koji su dali život za slobodu domovine i na događaje od nacionalne važnosti.

U dvama željeznim formatima koji čine slovo V upisan je tekst: Vukovar 18.11.1991. i Crikvenica pamti" (prevedeno na engleski, njemački, francuski)  "remembers. erinnert, se souvient. Plamen je simbolično prikazan svijetlećim pravokutnikom, što je ujedno oznaka državnosti. Skulptura je visoka 150 centimetara. Autorica je akademska kiparica Vesna Rožman Postić, koju je izabralo povjerenstvo u kojem su bili likovni stručnjaci i predstavnici Grada Crikvenice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!