U Čučerju se podižu prve donirane montažne kuće

22.05.2021.

12:45

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT/D.D.

U Čučerju se podižu prve donirane montažne kuće

U Čučerju se podižu prve donirane montažne kuće

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

U Čučerju se podižu prve montažne kuće čije je darivanje potaknula Austrijska biskupska konferencija i biskup Živković, gradišćanski Hrvat.

Obitelj Veronike Brajković iz Čučerja već treći put gradi kuću. Tek obnovljeni dom koji je tu stajao prije potresa, sagrađen za tri naraštaja, neupotrebljiv je.

Nova kuća stiže iz Austrije. Temelje i priključke osigurali su Grad Zagreb i jedna privatna tvrtka.

- Imali smo tu veliku kuću s tri stana. Bog se smilovao i fra Božo je došao i dobili smo novu, doniranu kuću, kaže Veronika Brajković.

Humanitarna akcija, potekla iz austrijskog Gradišća, zove se "Krov za Hrvatsku".

Nakon što su brojni Austrijanci prikupljali pomoć za potresom pogođene gradove, u Gradišću su uvidjeli da su najpotrebnije nove kuće.

- Naš biskup Živković, koji je u 18. koljenu Hrvat iz Banovine, a sad je gradišćanski Hrvat, odlučio je da konkretno pomognemo Hrvatskoj gradeći kuće, objašnjava fra Božidar Blažević, delegat Željezanske biskupije za Hrvatsku.

- U startu planiramo izgraditi 20 kuća u Zagrebačkoj županiji i Gradu Zagrebu, a isto tako i u Banovini, dodao je fra Božidar.

Udruga Gradišćansko društvo Hrvat S.A.M. službeni je voditelj projekta izgradnje kuća. Svoju su akciju proširili na stanovnike i tvrtke i očekuju dobar humanitarni odaziv.

U Čučerju se grade i novi župni dvor i pastoralni centar.

Pastoralni centar i župni dvor imat će oko 230 četvornih metara, dok će obiteljske kuće biti baš poput ove obitelji Brajković, tipske, modularne, drvene.

Štede do 70 posto toplinske energije, ljeti su hladne, a zimi tople, te mogu izdržati potres jakosti 10.

- Jedna kuća, s potpunim uređenjem, košta 100 tisuća eura, a sama drvena kuća košta 40 tisuća eura i sagrađena je u Austriji, objašnjava fra Božidar Blažević.

Nova kuća obitelji Brajković prva je u Hrvatskoj sagrađena zahvaljujući ovoj akciji. No, prva je po još mnogočemu.

Zgrada se može postaviti u samo jednom danu. Useljenje može početi odmah, no za to ipak treba više vremena jer i iznutra treba urediti.

- Vjerojatno ćemo do zime sve to urediti i preseliti se, kaže Veronika.

Akcija "Krov za Hrvatsku" pokazuje kako dobro organizirana hrvatska manjina, koja već pet stotina godina živi u austrijskom Gradišću, ne zaboravlja domovinu iz koje je potekla.

Udruga Hrvat S.A.M. vjeruje da će, nakon planiranih dvadeset, biti još kuća za obitelji stradale u potresu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!