U Đakovu je bilo prenošenja virusa s djece na roditelje

29.06.2020.

08:39

Autor: HRT4/Studio4/IMS

default error photo
Čini se kako karantena za sada nije opcija za stanovnike tih gradova, ali se mogu očekivati dodatna ograničenja u svakodnevnom životu.
Danas se očekuju nove mjere u borbi protiv koronavirusa. To se odnosi prije svega na Zagreb i Đakovo, gdje su žarišta zaraze u  Hrvatskoj. Čini se kako karantena za sada nije opcija za stanovnike tih gradova, ali se mogu očekivati dodatna ograničenja u svakodnevnom životu.

Epidemija bolesti COVID-19 iz minute u minutu

U Hrvatskoj je jučer, prema podacima Nacionalnog stožera, potvrđeno 67 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Najviše u Zagrebu - 44 i u Đakovu 33. Već  se zna da će danas u Đakovu broj biti veći - za najmanje 70 uzoraka čekaju se rezultati, sinoć su potvrđena tri nova slučaja.Dr. Tomislav Dijanić, stručnjak epidemiologije iz Đakova, za Studio 4 HRT-a jutros je rekao da u tom gradu trenutno ima ukupno 115 zaraženih osoba. U samoizolaciji je 20-ak posto stanovnika Đakova, izvijestili su mediji.

Govoreći o novim mjerama koje bi bile uvedene za Đakovo zbog rasta broja zaraženih, rekao je da prema jučerašnjim informacijama karantena ne dolazi u obzir, a detaljne mjere objavit će danas krizni stožer. Dezinfekcija ruku, nošenje maski u dućanima i u javnim objektima, mjerenje temperature, mjere su koje ostaju na snazi.

Na pitanje što je u Đakovu bilo presudno i je li jasno da tamo sada postoji lokalna transmisija, Dijanić kaže:

- Pitanje je što se podrazumijeva pod lokalnom transmisijom. Kad smo saznali mi smo napravili veliku obradu, još analiziramo podatke. Bilo je slučajeva prenošenja virusa s djece na roditelja.

Dodaje ipak da je toga bilo mali broj.

Nije mu jasno, kaže, zašto se ljudi ne pridržavaju mjera. On sam tjedan dana prije nego je izbilo širenje zaraze, nije išao nigdje osim na posao.

Bolesnika bez simptoma ima popriličan broj.

- Sigurno da su takve osobe problem. Pitanje je jesu li nekome prenijele virus i tko su te osobe. Teži je epidemiološki rad. Asimptomatska osoba je ona koja nema nikakve simptome, a zaražena je, u ovom slučaju je to Covid infekcija. Ta osoba, bez obzira na to što nema simptome, virus je u njoj, rekao je napomenuvši da je iz tog razloga dobro nositi masku.

S obzirom na to da su ljetne vrućine, mnogi će građani strepiti nad simptomima čak i obične prehlade. vani su visoke temperature, automobili i prostori u kojima živimo i radimo su klimatizirani, situacije su to u kojima mnogi građani zarade simptome prehlade. No - kada se javiti dežurnom epidemiologu?

- To sigurno otežava situaciju, ali treba znati kakva je epidemiološka situacija, gdje ste bili, s kim ste bili, znate li nekoga pozitivnog, to odlučuje u kojem smjeru će epidemiolog razmišljati, rekao je.

Na pitanje što je građanima činiti kada osjete grebanje u grlu, nekakav kašalj ili bilo što drugo, a nisu sigurni je li prehlada ili nešto ozbiljnije Dijanić kaže postupak je sljedeći: ako imate smetnje i dokazani kontakt s pozitivnom osobom, javite se dežurnom epidemiologu. 

- Ali u svakom slučaju trebaju se izolirati kod kuće, kao i kod svake bolesti ne kretati se vani. Kontaktirati svog liječnika, a onda i epidemiologa ako sumnjate da ste bili u kontaktu sa zaraženima, poručio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!