10:20 / 04.09.2020.

Autor: Ivica Đuzel/Regionalni dnevnik/IMS/M.Š./HRT

U Dalmaciji 105 novooboljelih, u upotrebi šatori na Križinama

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Od 105 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 31 osoba su kontakti prethodno oboljelih.
Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno  758 obrađenih testova danas je 105 novooboljelih osoba pozitivno na COVID, i to iz Splita 59, Dugopolja 1, Hrvaca 2, Hvara 1, Imotskog 5, Kaštela 12, Lovreća 1, Marine 1, Muća 1, Omiša 1, Podbablja 4, Prološca 1, Sinja 2, Solina 10, Trilja 3 i Vrlike 1.

Od 105 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 31 osoba su kontakti prethodno oboljelih, dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 1480 osoba nalazi se u samoizolaciji.

U KBC-u Split liječi se 89 pacijenata, četvero ih je na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminule su dvije muške osobe. Jedna stara 81 godinu, a druga 71. Preminuli su uz ostale komorbiditete bili pozitivni i na COVID.

Na Križinama vojska postavila dva šatora

Nikome nije ugodno opet vidjeti šatore na Križinama, no riječ je o zahtjevu KBC-a koji je Hrvatska vojska ispunila u 24 sata. U sklopu reorganizacije Križina šatori će za sada biti svojevrsna čekaonica za testirane građane.

- Temeljem odluke o pomoći KBC-u Split jučer je naša postrojba krenula sa postavljanjem dva šatora tipa Aljaska sa po 10 smještajnih jedinica. Sinoć smo završili sa svime, a na postavljanju je bilo angažirano 14 priadnika. Šatori su spremni za uporabu, kaže satnik Josip Šindler.

- Zdrastveni sustav se u Splitu pripremio. Ovo je jedna preventiva, jedan korak naprijed za nekakav scenarij kojeg nitko ne želi niti očekuje. Međutim, bolje je da smo spremni - tako će naši građani biti sigurniji i imati više povjerenja u naš sustav, kaže predstojnica Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Split doc. dr. sc. Daniela Marasović Krstulović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!