Snijeg u Gorskom kotaru, na Biokovu i u blizini Muća

29.11.2021.

12:35

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Sezona snijega polako je počela. Gorski kotar od zelenog postaje bijelo srce Hrvatske. Ivana Perić, novinarka HTV-a, kazala je za podnevni Dnevnik da snijeg u Delnicama pada, ali ne toliko da bi stvorio veće probleme. Pada i u Splitsko-dalmatinskoj županiji u Zelovu, mjestu nedaleko od Muća, i to od jutros. Splitsko-dalmatinska Policijska uprava poziva vozače da voze sporije, da vožnju prilagode stanju i uvjetima na cesti te da se koriste zimskom opremom. Na Biokovu je u noći s nedjelje na ponedjeljak pao prvi ovojesenski snijeg.


- S obzirom na to da u nekim mjestima Splitsko-dalmatinske županije u ovom trenutku pada snijeg, a idućih dana moguće je pogoršanje vremena, vozače upućujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cesti te da ne kreću na put bez zimske opreme, rekla je Antonela Lolić iz splitske policije. Dodala je da je upravljanje vozilima u takvim uvjetima otežano te je pozvala vozače na oprez i da prilagode vožnju uvjetima na cesti.

Podsjetila je kako Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje da je zimska oprema obvezna u trenutku kada na prometnicama nastupe zimski uvjeti, točnije kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na njemu poledica. Isto tako, tijekom zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. Vozač motornog vozila dužan je na njemu, prije uključivanja u promet, očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led ili vodu.

U Delnicama snijeg ne stvara veće probleme

- U Delnicama je palo 7 cm snijega, a najviše na Zavižanu - 21 cm. Problema u prometu nema. U 7 sati ukinuti su zimski uvjeti. No da bi se prometovalo Gorskim kotarom, morate imati obveznu zimsku opremu. Snijeg bi trebao prestati padati poslijepodne, zatim slijedi razvedravanje. Ako pak sutra ujutro krećete iz tog dijela Hrvatske prema unutrašnjosti, treba paziti na poledicu. Nove veće količine snijega očekuju se u noći s četvrtka na petak, kazala je HTV-ova novinarka Ivana Perić za podnevni Dnevnik.    

Snijeg zabijelio Biokovo

Na Biokovu je u noći s nedjelje na ponedjeljak pao prvi ovojesenski snijeg, zabijelio je dio padina prema moru te dio 23 kilometra duge biokovske ceste.

Snijega na toj najvišoj cesti u Hrvatskoj ima već od predjela Ravne Vlaške, a od skretanja prema vrhu Vošcu znatno je viši pa je za daljnju vožnju automobilom prema Svetom Juri potrebna zimska oprema, doznaje se od dežurne službe makarskoga HGSS-a.

Oni ne preporučuju vožnju biokovskom cestom kroz inače službeno zatvoreni Park prirode Biokovo.

Ravnatelj Parka prirode Biokovo Slavo Jakša ističe da je i Nebeska šetnica, koja je od početka studenoga tehnički zaštićena, prekrivena snijegom te upozorava posjetitelje Biokova da ne pokušavaju prići zaštićenom staklenom dijelu Skaywalka.

Temperatura ne Biokovu spustila se rano poslijepodne pet stupnjeva ispod nule, a najavljeno je da će se večeras spustiti još i niže.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!