U Domu je bilo više osoba nego za što su imali dozvolu

11.01.2020.

08:56

Autor: M.Š./Hina/HRT

default error photo
U jutarnjim satima buknuo je požar u domu za starije i nemoćne u Andraševcu.
U požaru koji je jutros buknuo u Domu za starije i nemoćne "Zelena oaza" u Andraševcu kod Oroslavja smrtno je stradalo najmanje šest osoba. Izgorjela je pomoćna zgrada doma.  Uzrok požara još nije poznat, a policijski očevid je završen.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo Martina Gregurović Šanjug izvijestili su da je dozvola za rad izdana za manji broj korisnika nego što ih se nalazilo u domu u vrijeme požara. U domu je bilo ukupno zatečeno 26 osoba, od toga šest u manjem objektu koji je izgorio, a u većem objektu u istom dvorištu, dvadesetak osoba.

Požar je u domu za starije i nemoćne osobe u Andraševcu buknuo oko 5 sati. Smrtno je stradalo šest osoba, potvrdio je županijski vatrogasni zapovjednik Marijan Lovrenčić.

- Moram reći da Zagorska javna vatrogasna postrojba izlazi u roku od minute, i oni su vrlo brzo bili tu, gotovo istovremeno s vatrogascima iz Oroslavja. Oni su došli s 11 vatrogasaca, s tri adekvatna vozila s kompletnom opremom, ali ono što je loše jest da su vatrogasci po dolasku zatekli požar na krovištu u totalno razbuktaloj fazi, rekao je Lovrenčić.

Objasnio je da je plamen zahvatio krovište i konstrukciju te da je cijeli objekt već bio u plamenu.

- Ono što je nastupilo prije s ovako teškim ishodom zapravo je već bilo gotovo, kazao je.

- Vatrogasci su požar ugasili za desetak minuta, nakon čega se pristupilo sanaciji, ali spašavanje više nije bilo moguće, naglasio je Lovrenčić. Dodao je kako o silini požara, odnosno visini temperature, govori podatak da su na susjednom objektu popucala stakla.

Procijenio je da je postojala velika opasnost da se vatra proširi i na taj objekt.

Na pitanje je li grijalica uzrok požara Lovrenčić je za središnji HRT-ov Dnevnik kazao da još nema saznanja što bi bio uzrok. Osvrćući se na mišljenja o tome da se tragedija mogla izbjeći da se kojim slučajem reagiralo ranije, Lovrenčić je rekao da su vatrogasci postupili ispravno i taktički i vremenski. "No šteta bi bila manja i možda bi koji život bio spašen da je nešto urađeno i ranije. Na to ne možemo utjecati".

Plenković: Izražavam sućut obiteljima stradalih

Na požarište u Andraševcu, gdje je u subotu ujutro smrtno stradalo šest osoba, došli su i premijer Andrej Plenković te ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

- Nažalost, prema prvim informacijama koje smo dobili, smrtno je stradalo šest osoba. U tijeku je očevid, izjavio je novinarima premijer Plenković, koji je u Andraševac došao s ministrom Božinovićem.

- U ovom trenutku, osim izražavanja najdublje sućuti obiteljima smrtno stradalih osoba, ne mogu reći ništa više. Pričekat ćemo da nadležne službe obave svoj posao, kazao je premijer.

Upitan bi li zbog ovog slučaja trebalo postrožiti inspekcijski nadzor u domovima za starije i nemoćne, Plenković je rekao:

Ovdje će se uključiti svi, i županijska tijela i nadležno ministarstvo, da vidimo treba li taj sustav kontrola činiti redovitijim i češćim.

Slučaj je komentirala i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković. Kazala je da na temelju prijave o nepravilnostima nad ovakvim ustanovama ministarstvo provodi inspekcijski nadzor. No u slučaju ove ustanove, u posljednje vrijeme nije bilo nikakvih prijava, istaknula je Bedeković.

Izrazila je sućut obiteljima stradalih u požaru i kazala da je riječ o privatnoj ustanovi te da takvim ustanovama dozvole za rad izdaju županije. Ministarstvo je osiguralo žurni privremeni smještaj za svih 21 korisnika korisnika te institucije koji se nalaze u susjednoj zgradi, kazala je ministrica.

Izgubio tetu koja je trebala proslaviti 104. rođendan

Stjepan Sinković izgubio je tetu Jelenu Bogović, koja je za tri dana trebala proslaviti 104. rođendan.

- Kći mi je javila, ja sam bio u Zagrebu... Zvao sam dom, izrazili su mi sućut, rekli su da je šest osoba nastradalo. Da tako dugo živiš i da tako umreš, to ne možeš shvatiti, rekao je.  

U kakvom je stanju bio dom?

- Unutra je bilo lijepo i uredno, nemam nikakvih prigovora. Nikada nije bilo prljavo ili nešto.

Kako to da nitko nije reagirao kada je buknula vatra?

- Imaju dvije medicinske sestre, imate kuharicu... Ali ne možete, to je prostor. Ne možeš izletjeti s kreveta kroz vrata sa šestero ljudi. To su pretežno nepokretni ljudi. Ponavljam, nemamo nikakve primjedbe na dom. Ne znam što se dogodilo. Posljednji put kada smo bili klima je bila radila, a bila je i peć tamo. Možda se ta peć srušila, tko bi znao, rekao je Sinković.

Oglasila se pravobraniteljica

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović oglasila se putem Twittera.

- Neopisiva tragedija u Andraševcu, iskrena sućut bližnjima poginulih. Tražit ćemo sve informacije od nadležnih, otvoriti ispitni postupak, napisala je.

Pravobraniteljica je potom izjavila da je više puta upozorila Vladu i Sabor na nedovoljan nadzor obiteljskih domova u kojima je u RH smješteno više od 5000 starijih osoba, tako je u 2018. nadzor proveden u samo 13% obiteljskih domova, a u većini su pronađene nepravilnosti.

Kazala je da je u vezi s današnjim slučajem jedno od otvorenih pitanja i to odnosi li se izdana dozvola za rad samo na glavni objekt ustanove ili i na izdvojeni objekt, koji je izgorio.

- Kontrole obiteljskih domova rade se samo kod njihovog otvaranja, kod izdavanja dozvole za rad. Nakon toga, de facto, osim u vrlo izuzetnim situacijama i po prijavi, kontrola uopće nema, kazala je za Hinu pravobraniteljica Vidović. Nedostatnim je istaknula situaciju da samo desetak inspektora nadzire više tisuća različitih domova i udomiteljskih obitelji, odnosno kompletni institucijski i izvaninstitucionalni sustav u Hrvatskoj sve domove za starije, za djecu, za osobe s invaliditetom.

Grabar-Kitarović očekuje reakciju nadležnih institucija

- S velikim žaljenjem primila sam vijest o jutrošnjoj tragediji u domu za starije i nemoćne "Zelena oaza" u Andraševecu pokraj Oroslavja. Izražavam iskrenu sućut obiteljima stradalih. Očekujem kako će nadležne institucije učiniti sve da bi pomogle obiteljima poginulih i sanirale posljedice nesreće, poručila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Mikulić: Inspektori su na terenu

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić osvrnuo se na tragediju u Zagorju.

- Prije svega, dozvolite mi da iskažem sućut i žal obiteljima koje su imale nekog tko je nastradao. Što se tiče ingerencije sustava kojeg vodima, a zove se Državni inspektorat to je da mi možemo raditi kada je netko nastradao, a vezano je za radnopravni status. Inspektori su poslani na teren i inspektori će u svom segmentu odraditi nadzore po onim ovlastima koje oni imaju. Inače, ovaj dio oko uzroka požara koji je uzrok ove tragedije, to utvrđuju inspektori Ministarstva unutarnjih poslova.

Zaklada za ljudska prava i solidarnost - Solidarna poručila je da država treba preuzeti odgovornost za tragičnu nesreću koja se dogodila u sustavu socijalne skrbi.

- Duboko suosjećamo s patnjom i boli žrtava ove tragične nesreće i tugujemo zbog gubitka njihovih života. Stojimo na raspolaganju obiteljima žrtava ukoliko ocijene da im možemo pomoći. Država treba svoju odgovornost iskazati žurnim utvrđivanjem i otklanjanjem uzroka ove tragične nesreće, pružanjem podrške i obeštećenja obitelji žrtava  te sankcioniranjem svih odgovornih, uključujući i one u lancu nadzora, priopćili su iz Zaklade Solidarna. U ovom slučaju, ističu, to se odnosi na više državnih institucija - MUP, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Državni inspektorat, Državno odvjetništvo, Vladu, Hrvatski sabor i Pučku pravobraniteljicu.

Predlažu da se vođenje istrage o tome je li zakazao nadzorni sustav u sustavu socijalne skrbi povjeri Pučkoj pravobraniteljici kao neovisnoj instituciji koja odgovara Hrvatskom saboru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!