U Domu zdravlja Zagrebačke županije na specijalizaciji 63 liječnika

23.02.2023.

14:05

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

U Domu zdravlja Zagrebačke županije s radom i specijalističkim usavršavanjem započela su 63 liječnika, a njihovo usavršavanje financirat će se putem Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, priopćila je Zagrebačka županija u četvrtak.

Županija je osigurala milijun eura za njihove plaće dok Dom zdravlja Zagrebačke županije ne počne povlačiti bespovratna sredstva iz EU fondova


- S obzirom da je Ministarstvo zdravstva produžilo rok za dostavu prijava, Zagrebačka županija nije nimalo dvojila već je u proračunu osigurala sredstva kako bi se liječnicima mogle isplatiti plaće, kazao je zamjenik župana Ervin Kolarec.


Ravnatelj Doma zdravlja Većeslav Bergman podsjetio je da uz 63 specijalizacije ukupne vrijednosti 10,7 milijuna eura, Dom zdravlja još ima 16 specijalizacija koje se već financiraju iz EU fondova i 12 koje financira Zagrebačka županija.


Istaknuo je i kako su najtraženije specijalizacije iz obiteljske medicine, potom pedijatrije, ginekologije i interne medicine.


Također je potpisan i ugovor kojim Zagrebačka županija sufinancira rad ambulanti Doma zdravlja na ruralnim područjima.


Ugovorom u vrijednosti od preko 130 tisuća eura obuhvaćen je rad 6 ambulanti koje nemaju standardan broj osiguranika, a nalaze se u: Dubranecu, Farkaševcu, Krašiću, Budinjaku, Gradecu i Dubravi Vrbovečkoj.


- Primarna zdravstvena zaštita u našim ispostavama Doma zdravlja i ambulante na ruralnim područjima prva je linija kojoj se naši stanovnici obraćaju u slučaju potrebe za liječničkom pomoći i trebamo tu mrežu učiniti što dostupnijom, naročito za starije stanovništvo koje je slabo pokretno, rekao je Kolarec.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!