16:21 / 01.02.2019.

Autor: D.K./HRT

U Donjoj Lomnici zbog aviona padaju crijepovi

-

-

Foto: - / -

Kad nad Donjom Lomnicom lete avioni pogotovo oni veći, s krovova se dižu crijepovi. Mještani kažu - to više nije slučajnost.
Dio kuća u naselju Donja Lomnica nalazi se na koridoru zrakoplovima koji slijeću u zagrebačku Zračnu luku. Zbog raznih turbulencija veći avioni već godinama podižu crijepove s krovova kuća. Posljednji slučaj zbio se prije dva dana kada je zrakoplov podignuo više od 100-tinu crijepova s krova Osnovne škole i to baš u vrijeme velikog odmora. Srećom su se zbog lošeg vremena učenici zadržali u učionicama pa je izbjegnuta moguća nesreća.

- Ne možemo od škole raditi bunker  i da moram reći učiteljima kada čuju avion da tjeraju djecu u školu, pod odmorima su djeca, normalno, vani - žali se Stjepan Maravić, ravatelj OŠ Nikola Hribar.

Šteta je sanirana, ali ostao je strah - kažu, samo pukom srećom nitko još nije stradao. Mnogi su instalirali i aplikaciju kako bi vidjeli kada će ih i kakav avion nadletjeti.

- Ne znam trebamo li djeci kupiti kacige ili da ih jednostavno okolnim putevima vodimo u školu - kaže Goran Šafran.

Iz Velike Gorice zbog ovog su problema još u rujnu reagirali prema Agenciji za civilno zrakoplovstvo, Ministarstvu prometa, Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe. Odgovorom nisu zadovoljni jer im je objašnjeno da je sve u redu, zrakoplovi slijeću prema pravilniku.

- Poslali smo i prosvjednu notu, ali ne da molimo, ne da tražimo, mi inzistiramo da se ovo mora dovesti u red jer ukoliko pravilnik kaže da je ovo u redu, onda je potreba za promjenom pravilnika, ovo se ne može tolerirati, ljudski život je iznad svega - poručuje Krešimir Ačkar, zamjenik gradonačelnika Velike Gorice. 

U Donjoj Lomnici je do sada zabilježeno više od 120 slučajeva oštećenja krovova, uzrokovanih avionima. Dok se institucije za ovaj problem ne pobrinu, mještanima preostaje gledati u nebo i čuvati glavu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!