19:27 / 25.05.2021.

Autor: Tamara Marković/Dnevnik IMS-a/HRT

U drugom izbornom krugu borba "jedan na jedan"

Otvaranje glasačkih kutija

Otvaranje glasačkih kutija

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Kandidati koji su ušli u drugi krug utrke na lokalnim izborima, ulažu sve napore u mobilizaciju svojih birača. S obzirom na to da svaki glas može donijeti prevagu, "borba jedan na jedan" postaje oštrija.


Utrka za Zagreb sve je zanimljivija. Spominje se Cosa nostra, Soroš, prati se tijek novca. 


Iako su konfereneciju za novinare nakratko morali prekinuti pjesmom "Sude mi", članovi Domovinskog pokreta ipak su otkrili sumnje da je vodstvo platforme Možemo!, kroz udruge i institute, iz proračuna izvuklo više od 100 milijuna kuna.


- Ekipa platforme Možemo, koja se krije iza Tomislava Tomaševića, Rade Borić, Sandre Benčić i drugih, nisu nikakva mlada skupina entuzijasta koja donosi promjene, već dobro organizirana skupina koja već 10 godina isisava na najgori mogući parazitski način naše novce, novce poreznih obveznika, kazao je Dario Žepina, glavni tajnik Domovinskog pokreta.


- Tresla se brda, rodio se miš, poručuje Tomislav Tomašević. Kampanju svojeg protukandidata naziva prljavom.


- Udruge civilnog društva se financiraju kroz projekte za koje se javljaju na javno transparentne natječaje. Reći da 60 posto tog novca se izvlačilo u džep je čista kleveta. Uostalom, to se može vidjeti iz imovinskih kartica i mene i svih mojih kolega koje su javno dostupne. Moj protukandidat se bavi isključivo nama jer o gradskim temama ne zna ili ne želi znati, kazao je Tomašević.

U posljednjim danima kampanje za mjesto prvog čovjeka Splita, fokus je na komunalnim temama. HDZ-ov kandidat Vice Mihanović najavljuje gradnju azila za životinje.


- Azil za životinje je civilizacijska potreba našeg društva. Mi do sada nismo imali takav sadržaj na području naše županije. Realizirat ćemo ga na ovom mjestu u suradnji s općinom Klis i to ćemo realizirati u naredne dvije do dvije i pol godine, kazao je Mihanović.


Kandidat Centra Ivica Puljak obećava promjenu načina financiranja gradskih kotara za čiji se rad odvaja manje od 1% gradskog proračuna.


- Mi ćemo ravnomjerno razvijati cijeli grad, sve gradske kotareve i mjesne odbore, a naročito one koji su dugo godina zanemareni kao što su istočni kotarevi i Slatine. Mi ćemo voditi brigu o cijeloj zajednici, a ne o povlaštenim članovima HDZ-a, poručuje Puljak.


Bitka za svaki glas traje još samo pet dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!