16:05 / 02.05.2020.

Autor: Morana Baričević/Regionalni dnevnik/HRT

U dubrovačkom Muzeju domovinskog rata vrijedni i u doba karantene

-

-

Foto: - / -

U planu je izložba građe nastale u teško vrijeme domovinskog rata, a prikupljene u drugo teško vrijeme - ono koronakrize.
Uspomene na ratne dane u Dubrovniku čuva Muzej domovinskog rata. Broj od 80 tisuća posjetitelja ove će godine teško dostići, no u tjednima kada je, zbog pandemije, bio zatvoren - djelatnici muzeja nisu bili bez ideja.

Ane Čerjan
kći je hrvatskog branitelja koji je većinu rata proveo na gliseru u dubrovačkom akvatoriju. Prošle je godine preminuo pa je Ane odlučila neke njegove memorabilije donirati dubrovačkom Muzeju domovinskog rata.

- Dugo vremena imamo ovo doma i iskreno jako je teško to nekako uklopiti u svoj svakodnevni život, a mislim da je to jako lijepo da negdje bude izloženo i da to netko vidi - kaže Ane.

Sve je počelo virtualnim pozivom Muzeja Dubrovčanima u vrijeme dok su vrata tvrđave Imperial bila zatvorena.

- Objavili smo određene fotografije naših građana u vrijeme blokade grada i vrijeme Domovinskog rata gdje su nam nedostajali podaci tko su osobe na fotografijama - objašnjava Varina Jurica Turk, ravnateljica Muzeja domovinskog rata Dubrovnik.

Odaziv je bio iznad svih očekivanja - više od 3.000 poruka kojima su nadopunili sve podatke. Dio Dubrovčana je, u ovo vrijeme boravka u kući, pronašao stare zaboravljene fotografije iz tog vremena, koje mnogima nije povijest, i također ih donirali Muzeju na Srđu.

- Taj emotivan dio uvijek na određeni način implementiran i u naš stalni postav i u naše povremene izložbe i hvala Bogu da jest. Jer bez ljudi ne bi bilo Grada - poručuje ravnateljica Muzeja domovinskog rata Dubrovnik.

I bez branitelja isto tako ne bi bilo Grada.

- Znate kakvi su vam branitelji. Ne vole pričati o tome jer jednostavno to je njima bilo teško iskustvo, koliko god smo mi ponosni na njih i želimo čuti te priče, jako slabo oni pričaju o tome. Tata isto tako nije baš volio pričati o tome - kaže Ane Čerjan.

Zato dubrovački Muzej u neobnovljenoj tvrđavi već 12 godina priča priču i donosi istinu o svemu što se događalo. A sad je u planu izložba građe nastale u teško vrijeme domovinskog rata, a prikupljene u drugo teško vrijeme - ono koronakrize. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!