07:45 / 20.05.2020.

Autor: Ivana Brailo Drnas/B.A./T.V./Podnevni dnevnik/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

U Dubrovnik uplovio prvi u nizu kruzer koji će iskrcati članove posade

Foto: Ivana Brailo Drnas/HRT

Foto: Ivana Brailo Drnas/HRT

Foto: - / HRT

U Dubrovnik je uplovio prvi u nizu brodova na kružnom putovanju, koji će u Hrvatskoj iskrcati članove posade. Među 756 pomoraca, koji se nakon dvomjesečne plovidbe Atlantikom napokon mogu vratiti svojim domovima, pet je Hrvata.
U Dubrovnik je uplovio prvi u nizu brodova na kružnom putovanju, koji će u Hrvatskoj iskrcati članove posade. Među 756 pomoraca, koji se nakon dvomjesečne plovidbe Atlantikom napokon mogu vratiti svojim domovima, pet je Hrvata. Ostali pomorci su uglavnom iz zemalja regije i za njih je osiguran transport u njihove zemlje.

Oko 3500 hrvatskih pomoraca čeka na povratak

U karantenu po silasku s broda neće morati, jer nisu bili u kontaktu sa zaraženim osobama, a i bili su u svojevrsnoj karanteni posljednja dva mjeseca na brodu. Određenih preporuka ipak bi se trebali pridržavati, izbjegavati socijalne kontakte te biti povećano oprezni idućih 14 dana, javlja naša novinarka Ivana Brailo Drnas.

Da hrvatski pomorci s kruzera Carnival Magic neće u samoizoilaciju, već se idućih 14 dana trebaju pridržavati uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, na konferenciji za novinare je potvrdio i ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić.

Kaže kako domaći pomorci u tom razdoblju ne bi trebali napuštati mjesto stanovanja, osim nužnih izlazaka. Trebaju kontrolirati temperaturu i respiratorno stanje.

- Ako i budu izlazili, trebaju nositi maske, držati razmak, održavati higijenu ruku. Oni su već gotovo dva mjeseca na moru, ali bi bilo dobro da se iz opreza drže tih mjera, rekao je Lakić, koji ne zna jesu li pomorci na brodu testirani na koronavirus.

Pomorci sretni što su se napokon iskrcali

Pomorci su sretni što su se napokon iskrcali iako su se na brodu, kako kažu, dobro brinuli o njima.

- Sve super, lijepo, osjećaj predivan, odlično, kaže Hrvoje iz Varaždina.

- Sve je bilo ok. Imali smo hranu, smještaj, dobre uvjete, nema tu što, ističe Julijana iz Srbije.

- Kakav je osjećaj vratiti se doma? Super. put je dobro prošao, bez primjedbe, vrh, kaže Dubravko iz Dubrovnika.

- Idući brod nam dolazi 27. svibnja, Carnival Breeze, na njemu bi trebalo biti nešto više Hrvata, njih stotinjak. Ako sve ovo dobro prođe istu situaciju očekujemo za 5 dana, objašnjava Blaž Pezo, direktor Lučke uprave Dubrovnik.


Koronavirus je napravio mnoge probleme, a jedan od njih se odrazio na pomorce koji su često od razvoja koronakrize u poziciji da su zatočeni na brodovima i ne mogu se vratiti kući. U posljednje vrijeme sve su glasniji članovi posada kruzera od koji su neki već više od 2 mjeseca gotovo zatočeni na brodovima, a proces njihove repatrijacije stalno nailazi na prepreke.

Perić: Iskrcavanje posade trajati će nekoliko dana

Romano Perić, koordinator Međunarodne organizacije transportnih radnika u Hrvatskoj i pomoćnih glavnog tajnika Sindikata pomoraca Hrvatske, objasnio je jutros u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska da neće sva posada Carnival Magica biti iskrcana u istom trenu nego krzo dva dana, danas i sutra. MUP će obaviti formalnosti pregleda dokumenata, a usput i mjeriti temperaturu pojedinim članovima posade, dodao je.

- Uvjereni smo da na brodu nema zaraženih s obzirom na to da je tako dugo u karanteni, ali svejedno ćemo se držati nekakvih restrikcija vezanih za ovu cijelu situaciju, bit će to prilično pomno i pažljivo odrađeno, poručio je Perić.Prije luke Dubrovnik brod je bio u Gibraltaru. Među 756 članova posade deset je nacionalnosti, a na brodu radi samo pet-šest Hrvata, za razliku od sljedećeg broda, koji će doći 27. svibnja, Carnival Breeze, a na kojemu se očekuje nešto više od sto hrvatskih pomoraca. Većina na brodu koji danas stiže dolazi iz Ukrajine i Rumunjske, a tu su i neki pomorci iz okruženja, državljani Srbije, Crne Gore, Makedonije, Slovačke, BiH, Albanije, Kosova i tako dalje, naveo je Perić, koji je također rekao da je operacija repatrijacije bila izuzetno kompleksna.

Na pitanje koliko hrvatskih državljana članova posada još čeka repatrijaciju Perić je rekao da se može govoriti o broju od oko 800 članova posade vezano za kruzing-industriju.

Perić je također poručio da je izuzetno nepovoljno koristiti naše pomorce u smislu pobunjenika i štrajkaša s obzirom na to da su izuzetno renomirani na kruzerskim kompanijama.

- Pandemija je donijela to što je donijela, sigurno je da se pojavila određena doza nervoze na brodu s obzirom na odgađanja nekih kompanija da se krene prema putu. Vidimo da je Carnival već krenuo s tim, očekujemo i da će druge kompanije isto ovih dana krenuti, rekao je Perić.

Perić  je rekao da svi pomorci koji rade trebaju primati plaću te da se, ako je ne primaju, mogu javiti njemu ili bilo kome od ITF mreže inspektora širem svijeta. Međutim, pomorci kojima je istekao ugovor ili im je terminiran zbog ove situacije dobili su nadoknadu za prekid ugovora i neke dodatke.

- Znači, oni ne rade. Oni jesu na brodu, ali su u statusu repatrijacije, rekao je Perić, dodavši da njima trebaju biti osigurani smještaj, obroci, zdravstvena skrb i put doma.

MVEP o repatrijaciji

Dosta naših pomoraca još uvijek je diljem svijeta. Poslali smo upit Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, a iz Uprave za konzularne poslove, koja je nadležna za organizaciju povratka, rekli su nam da mnoge države ne dopuštaju iskrcaj pomoraca na njihovo državno područje pa se u takvim okolnostima primjenjuju neke druge prakse. Nije izgledna repatrijacija zračnim putem, pa kompanije razmatraju povratak brodovima, kao što smo vidjeli u Dubrovniku.

Diplomatsko-konzularna predstavništva u komunikaciji s kompanijama i nadležnim tijelima trećih zemalja nastoje pripomoći u iznalaženju konkretnih rješenja, upućuju se diplomatska pisma, a kako je Hrvatska predsjedavajuća u EU, i tamo se raspravlja o tome kako napraviti što efikasniji izlazak pomoraca.

Dosad je u Hrvatsku vraćeno nekoliko manjih skupina pomoraca, a najveća je bila skupina od njih 17. U tijeku je organiziranje repatrijacije oko stotinu naših pomoraca koji su zaposlenici Royal Caribbean Cruisea, gdje radi i najviše naših državljana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!