U Dubrovniku 12. Međunarodna konferencija o antropološkoj genetici i forenzici

14:06 / 23.06.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

Dragan Primorac

Dragan Primorac

Foto: HTV / HRT

Međunarodna konferencija o antropološkoj genetici i forenzici u 12. je izdanju u četvrtak u Dubrovniku okupila oko 550 znanstvenika, liječnika i stručnjaka iz prestižnih europskih i svjetskih sveučilišta i institucija koji raspravljaju o forenzici i personaliziranoj medicini.


Konferenciju su organizirali Međunarodno društvo za primjenjene biološke znanosti ISABS, američka Mayo klinika i Specijalna bolnica Sv. Katarina". Predsjednik ISABS-a Dragan Primorac istaknuo je da će kongres prvenstveno odgovoriti kako će izgledati medicina budućnosti.

- Prije svega mislim na razvoj farmakogenomike, genske stanične terapije u liječenju niza degenerativnih bolesti i karcinoma. Budućnost medicine je izaći iz klišea medicinske tradicije. Novi koncept je personalizirana medicina. Da prava terapija ide pravom pacijentu u pravo vrijeme, što možemo saznati analizom glikomike, genomike, proteomike i epigenomike, Oni koji to ne prihvate, neće biti konkurentni na svjetskom tržištu, rekao je Primorac.

U radu kongresa sudjeluju i tri nobelovca: Sir Richard Roberts, Thomas Südhof i Aaron Ciechanover, a Primorac je najavio kako će oni na kongresu raditi s dvjestotinjak studenata iz SAD-a, Europe i Hrvatske.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs istaknuo je da, osim razine znanstvene misli i novih dostignuća, kongres otvara priliku studentima za umrežavanje i nova iskustva.

- To je jako važno za mlade ljude. Posebno naglašavam forenziku, ali je i personalizirana medicina sve popularnija u svijetu i to je sigurno budućnost, rekao je Fuchs.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović podsjetio je kako su Policijska akademija i Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić znanstvene institucije u sklopu Ministarstva unutarnjih poslova.

- Možda je manje poznato da te ustrojstvene jedinice MUP-a imaju znanstvene licence, a u smislu forenzike Centar 'Ivan Vučetić' ima važnu ulogu. Načelnica je članica Američke akademije za forenziku. Tu smo u samom svjetskom vrhu i svakako smo predvodnik u ovom dijelu Europe, izjavio je Božinović.

U suradnji s Američkom akademijom za forenzične znanosti na konferenciji se raspravlja o novim oblicima liječenja karcinoma, farmakogenomiku, translacijskoj i personaliziranoj medicini, genskoj i molekularnoj terapiji i dijagnostici, regenerativnoj medicini i primjeni matičnih stanica u liječenju kao i o drugim dosezima suvremenih znanstvenih istraživanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!