U Dubrovniku nagli rast novozaraženih koronavirusom

27.10.2021.

16:25

Autor: Ivana Brailo Drnas/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Epidemiološko stanje u Dubrovniku

Epidemiološko stanje u Dubrovniku

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Naglo je porastao broj zaraženih koronavirusom i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gdje su već drugi dan zaredom zabilježena 163 nova slučaja. Još nema velikog pritiska na bolnički sustav, ali se zato interes Dubrovčana za kućnim Covid testovima u posljednjih nekoliko tjedana utrostručio.

U dubrovačkim je ljekarnama prodaja kućnih covid testova porasla za 70% u odnosu na prošli tjedan, a u odnosu na početak mjeseca za čak 220%.

- Uzima se puno zbog škole, zbog kućanstava, zbog svega. Za običnu prehladu sada se već uzima taj test jer ljudi više ne znaju što je prehlada, što je korona, istaknula je ravnateljica Ljekarne Dubrovnik Marina Svilokos.

Nažalost, posljednjih tjedana nezaustavljivo raste i broj zaraženih osoba. Od 163 nova slučaja, najviše ih je s područja Dubrovnika, Metkovića i Župe dubrovačke. Građani se s time ne mire lako.

- Mislim da je ljeti malo lažu te brojke jer može ljeti biti recimo 50, 30, 20, a odjednom 3500, 4000, smatra Karloti iz Dubrovnika.

- Lagana nervozica mislim da je, jer nekako, nakon opuštenog ljeta svima nam je malo to čudno, je li, rekla je Tina iz Dubrovnika.

Posebnih epidemioloških mjera za krajnji jug zasad neće biti.

- Cijelo vrijeme razmatramo uvođenje novih mjera, međutim, zasad još nismo takav prijedlog uputili prema nacionalnom stožeru. Kao što znate, od samog početka, sve te mjere su se radile i donosile da bi se sačuvao bolnički sustav. Mi danas nemamo preveliki pritisak na samu bolnicu, objasnio je Joško Cebalo, načelnik Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije.

- U ovom trenutku imamo na odjelu za zarazne bolesti 23 pacijenata, koji su hospitalizirani radi posljedica korone. Najmlađa je beba od mjesec i pol dana, a najstarija osoba je rođena 1927. godine. Svi imaju srednje teške kliničke slike i uglavnom se provodi antibiotska terapija i terapija kisikom, rekao je ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik doc. dr. sc. Marijo Bekić.

Od pet pacijenata koji se nalaze u Jedinici intenzivnog liječenja, četiri su na respiratoru. Razlog za nešto manji udio hospitaliziranih pacijenata s Covidom stručnjaci vide u tome da je na području Dubrovačko-neretvanske županije procijepljenost nešto veća od 50%. Nakon sutrašnjeg organiziranog cijepljenja u Studentskom domu, taj će broj, nadaju se, dodatno porasti.

Kako u ostatku Hrvatske, tako će se i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, zbog većeg širenja virusa među školskom populacijom, sljedeći četvrtak i petak, nakon jesenskih praznika, nastava održavati na daljinu. Iz dana u dan raste broj učenika i cijelih razreda u izolaciji, a u posljednje vrijeme na jugu je pozitivno 30-ak posto školaraca među svim novooboljelima. 

- Momentalno od jutros nam je 5 odjela u izolaciji, što u izolaciji što u samoizolaciji. Imamo 3 profesora koja su pozitivna, djelatnika koja su pozitivna, a jedan je isto u samoizolaciji. Znači 4 djelatnika i preko 90 učenika je već sad online, rekla je Zrinka Capor, ravnateljica OŠ Marina Držića u Dubrovniku.

- Bolje je uživo jer smo svi skupa i igramo se svaki dan i lijepo je ovdje u dvorištu, smatra Petar Matić, učenik 4. razreda OŠ Marina Držića u Dubrovniku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!