U Dubrovniku otvorena Festa sv. Vlaha

02.02.2020.

08:09

Autor: Morana Baričević/M.Š./HRT

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Puštanjem golubica i podizanjem barjaka otvorena je i ovogodišnja Festa svetoga Vlaha.
Puštanjem golubica i podizanjem barjaka u Dubrovniku je svečano otvorena 1048. Festa sv. Vlaha. Obilježava se i Dan grada uoči kojeg je održana svečana gradska sjednica na kojoj je bio i predsjednik Vlade Andrej Plenković. Položeni su i vijenci u spomen na poginule branitelje.

Iako ga se slavi već 1048 godina, Sveti Vlaho nije star, za razliku od naše Crkve, naroda i društva, istaknuo je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Slijedilo je grličanje u svečevoj crkvi, a svemu je prethodila svečana sjednica dubrovačkog Gradskog vijeća uoči obilježavanja Dana grada.

Prilika je to za pohvale zbog ostvarenog u proteklom razdoblju. Uručena su i godišnja priznanja istaknutim pojedincima i ustanovama, te dvije nagrade za životno djelo - postumno fotoreporteru Milu Kovaču, te dugogodišnjem sportskom djelatniku Marinku Mikulandri.Premijer je u izjavi za novinare čestitao gradonačelniku, županu i svim građanima Dubrovnika. "Postignuća su izrazito korisna i vidljiva, nema domene u kojoj nije vidljiv napredak u Dubrovniku - rekao je Andrej Plenković, posebno istaknuvši održivo upravljanje turizmom. Također je napomenuo da je potrebno izgraditi alternativu magistrali.

U 20 sati u tvrđavi Revelin održat će se Večera od kandelore, na kojoj će biti još uvijek aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović te premijer Andrej Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!