U Dubrovniku počinje obnova tržnice, prodavači i kupci negoduju

19.01.2023.

07:00

Autor: Sanda Dičak/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Obnova tržnice u Dubrovniku

Obnova tržnice u Dubrovniku

Foto: HTV / HRT

U Dubrovniku uskoro počinju radovi na obnovi gruške tržnice. I dok se svi, i kupci i prodavači raduju što će konačno dobiti vrlo atraktivnu tržnicu, pojavio se problem s premještajem tržnice za vrijeme radova. Prodavači su dobili drugu, privremenu lokaciju, no ona im nikako ne odgovara.

Šest godina su trajale pripreme i najavljivalo se početak radova na obnovi gruške place. Sada je sve spremno.

- Odabran je najpovoljniji izvođač radova zajednica ponuditelja Magnum Supra i elektrocentar Petek. Vrijednost radova bez PDV-a je 14 milijuna 790 tisuća 312 kuna i sedam lipa. Nakon što smo prošli sve porođajne muke konačno krećemo s radovima 6. veljače, rekla je Klaudija Barčot, direktorica Sanitata2.

- Tržnica u gružu nalazi se na vrlo delikatnom mjestu dakle u sklopu ljetnikovca Planina Gundulića koji je transformiran u tom svom dijelu u gradsku tržnicu. Ribarnica je već uređena sada slijedi uređenje ovog dijela same zelene tržnice, istaknuo je Dinko Peračić, glavni projektant.

Obnovit će se i sjeverozapadni zid ljetnikovca, a tržnica će dobiti krov kako bi prodavači bili zaštićeni od kiše. Po lijepom vremenu moći će se otvoriti. Sve to izgleda lijepo, ali radovi će potrajati devet mjeseci. Za to vrijeme prodavačima se nudi premještaj na Lapadsku tržnicu, no oni, kao i kupci, negoduju. Radije bi se premjestili u obližnji Park Luja Šoletića ili neko mjesto u luci kako bi bili blizu ribarnice koja će nastaviti raditi i dok obnova bude trajala. Znaju već: tko dolazi po ribu, dođe i na tržnicu.

Iz Sanitata kažu da sanitarnih uvjeta za preseljenje tržnice u park nema, pa preostaje vidjeti što će se dogoditi. Prodavači najavljuju čak i prosvjed.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!