U Dvoru obiteljima dodijeljeni ključevi triju stanova

09.08.2023.

11:53

Autor: Dnevnik/HRT/Hina

Predajom na korištenje tri obnovljena i opremljena stana u Dvoru, Sisačko-moslavačka je županija nastavila projekt privremenog zbrinjavanja građana čiji su stanovi tijekom potresa oštećeni, pa su za smještaj koristili kontejnere.

Ključeve im je predao sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, koji je napomenuo kako je Županija, osim za obnovu objekata javne namjene, preuzimanjem 17 stanova od županijskih ustanova, Ministarstva državne imovine i Zavoda za mirovinsko osiguranje, postala nadležna i za obnovu stanova za privremeni smještaj korisnika kontejnera.

- Županija je do sada obnovila i opremila ukupno 32 stana, u kojima su već smještene obitelji iz kontejnera. Osim toga, sukladno novom Zakonu o obnovi, dobili smo mogućnost da gradimo kuće za privremeno stambeno zbrinjavanje, pa smo u Glini stavili pod krov 52 takve kuće, u Petrinji 40, a u Sisku će uskoro početi izgradnja 35 kuća, rekao je Celjak.

Kako je dodao državni tajnik u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Domagoj Orlić, u početku programa stambenog zbrinjavanja bilo je ukupno 300 obitelji u kontejnerskim naseljima. Samo u stambenim naseljima, rekao je, zbrinut će se 131 obitelj. Do sada je zbrinuto oko 40 posto obitelji iz kontejnerskih naselja na području Gline, Petrinje i Siska, a do kraja ljeta će se svim korisnicima kontejnera omogućiti primjereniji i sigurniji smještaj.

U Glini su stanove od 45 do 70, ovisno o broju članova obitelji, preuzeli Vojislav Golubovac za svoju peteročlanu obitelj, samac Emir Sefić, te Dušan Golubovac.

Kako je rekao Golubovac, koji je nakon potresa iz stare kuće u Zrinu, sa suprugom, kćeri i tromjesečnim sinom preselio u kamp kućicu, sada započinje novi život. To je, ističe, neočekivana prekretnica u njegovom životu. Svi korisnici privremenih stanova potpisali su sa Županijom ugovor o jednogodišnjem korištenju, s mogućnosti produženja ugovora dok njihovi domovi ne budu obnovljeni.

Do kraja godine dovršetak radova na Domu zdravlja u Dvoru

Nakon predaje stanova novim korisnicima, župan Celjak sa suradnicima obišao je i radove na obnovi Doma zdravlja u Dvoru, jednom od niza zdravstvenih objekata koje obnavlja Županija. Riječ je o objektu u kojem rade tri ambulante obiteljske medicine, dvije ordinacije dentalne medicine, patronažna djelatnost, djelatnost pomoći u kući i zavod hitne medicine, uz dolazak ginekologa. Tijekom radova u vrijednosti 1,2 milijuna eura, kako je rekao, uklonjeni su nekonstruktivni elementi, grade se novi armirano betonski zidovi, ojačavaju se temelji i uvode nove instalacije. Radovi bi trebali završiti do kraja godine.

Za vrijeme radova neke su ambulante dislocirane i rade u otežanim uvjetima. Kako je rekla patronažna sestra Angela Vukadin, zdravstveni djelatnici, ali i pacijenti, s nestrpljenjem očekuju završetak radova. Budući da u tri ordinacije opće medicine djeluje samo jedan liječnik, iskoristila je priliku da pozove liječnike u Dvor, u kojem je, kako je rekla, lijepo živjeti, a ljudi su ugodni. Izrazila je zadovoljstvo da Dvor ipak nije zaboravljen.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!